Klara besktningen

Så kommer du enklare genom besiktningen

Mer än 25 procent av alla bilar som besiktigades under 2014 blev underkända med krav på efterkontroll. De allra flesta felen rörde bilens belysning, något som lätt kan rättas till av bilägaren själv, anser Johan Andersson, verkstadsansvarig på Mekonomen i Kristianstad.

– Och det handlar om enkla steg. Det bästa du kan göra om du känner dig osäker är att vända dig till en Mekonomenverkstad – vi utför gärna en fordonskontroll och ger vägledning.

 

Kontrollera belysning och spara pengar

Men vill du göra det på egen hand så föreslår Johan följande:

– Tänd hela belysningen, även dimljus. Be någon du känner hjälpa dig att kontrollera att alla lamporna lyser. Och tänk på att dina blinkers ska blinka orangegult även när lampglasen är vita – för där sitter orangegulmålade lampor. Blinkar de vitt kan färgen ha flagnat.

Och det är inte bara anmärkningar du slipper om du ser till att kontrollera dina lampor. Du sparar pengar också.

– Att till exempel köpa en ny positionslampa kostar kanske tio kronor, men har du två trasiga på besiktningen resulterar det i en kostnad på ett par hundra kronor.

 

Vid anmärkningar kontakta Mekonomen

Det finns en del vanliga fel som inte är lika lätta att veta om för dig som bilägare.
– Glapp i en spindelled eller styrled, som delvis håller fast hjulet, är svåra att upptäcka under körning och hittas lättast när bilen är upphissad. Men du kan försöka lyssna efter knäppningar, skrapande bromsar och andra okända ljud. En bil som är ”kry” ska inte skaka, kännas vinglig eller låta onormalt.

 

Har du ändå fått en anmärkning menar Johan Andersson att du har två bra alternativ.
– Antingen så kontaktar du en Mekonomenbutik för rätt delar eller så ber du en av Mekonomens verkstäder om en offert på vad det skulle kosta att åtgärda felen. Många av Mekonomens verkstäder släcker dessutom bilprovningens anmärkningar i samband med reparation.

 

10 vanligaste felen 2014

  1. Positionslykta (338 429 anmärkningar)
  2. Strålkastare halvljus (289 485)
  3. Parkeringsbroms bromsverkan (183 676)
  4. Spindelled (151 299)
  5. Styrled (130 335)
  6. Skyltlykta (104 639)
  7. Färdbroms bromskraftsfördelning (96 938)
  8. Bromsrör (93 240)
  9. Avgassystem (89 430)
  10. Stopplykta (80 279)
Uppdaterad: November 22, 2023