Högtryckstvätt

Med en bra högtryckstvätt kan du enkelt och effektivt rengöra det flesta okänsliga material. Det är dock viktigt att arbeta försiktigt med den så att du inte förstör en yta som inte kan tåla det höga trycket. Fördelarna med en högtryckstvätt är många och framförallt så kommer du att spara in väldigt mycket tid jämför med att arbete med borste, hink och vatten. Det gäller allt från att rengöra garageuppfarten, carporten eller de delar av din bil som kan tåla belastningen.

Använd din högtryckstvätt med omsorg

Det viktigaste vi först och främst måste konstatera är att högtryckstvättar bör användas med omsorg då de ger ifrån sig en smal och kraftig vattenstråle. Om du använder en högtryckstvätt på fel sätt kan vattentrycket orsaka allvarliga skador på människor, djur och föremål. Det är därför viktigt att konstatera att högtryckstvätten inte är någon quick-fix på alla dina rengöringsbekymmer. Ibland lämpar det sig absolut bättre med bara en hink med vatten och en borste. Dessa mer klassiska rengöringsprodukter hittar ni såklart också hos oss på Mekonomen.

Välja rätt högtryckstvätt?

Även om det som sagt inte går att använda högtryckstvätten till allt kommer du alltid att möta utmaningar där det är av stor nytta att han en högtryckstvätt till hands. Vissa typer av fläckar och smuts kommer du helt enkelt inte att kunna få bort på annat sätt och vid arbete med större ytor kommer högtryckstvätten att bespara dig massvis med tid och energi.

Det finns dock en del att tänka på inför att du ska välja vilken högtryckstvätt som passar bäst in i just din vardag.

Fokus på flexibilitet eller är du bara ute efter högt tryck?

Självklart har alla högtryckstvättar ett förhållandevis högt tryck. Klart högre än det du någonsin kan få ut genom en vattenslang till exempel. Men det skiljer sig ändå år från modell till modell. En bra början är därför att fundera kring om det är ett extremt högt vattentryck du behöver? Eller om du kan klara dig på en lite lägre kapacitet. Detta betyder nämligen oftast att du istället kan få en lite smidigare maskin som är enklare att hantera och därmed erbjuder en större flexibilitet.

Komma åt både vatten och el

För att en högtryckstvätt ska fungera krävs både inkopplat vatten och inkopplad el. Det kan däremot vara av vikt att ha en sladdlängd på högtryckstvätten som matchar dina behov. Försök att föreställa dig vilka platser du framförallt kommer att använda högtryckstvätten på och hur tillgången därifrån är till både ditt vattenutkast och närmsta eluttag.

Ska det vara med kemtank eller inte?

Om du ofta rengör med exempelvis schampo eller andra kemikalier kan det vara en bra idé att köpa en högtryckstvätt med inbyggd kemtank. Då kan du koppla på dina kemikalier direkt i rengörandet via högtryckstvätten och slipper proceduren med att stå och tillföra detta för hand vid sidan av.

Avslutningsvis kan vi konstatera att högtryckstvätt är enkel att använda och hantera men att den kräver försiktighet. Koppla på vatten till din högtryckstvätt, koppla in sladden i eluttaget och ställ in vilket tryck du vill ha. Därefter är det bara att börja rengöra. Har du frågor om högtryckstvättar är det såklart bara att höra av dig till oss på Mekonomen för vägledning fram till vilken högtryckstvätt som passar bäst till just dina behov.