Köp lättmetallfälgar på nätet

På Mekonomen hittar du ett stort sortiment av aluminiumfälgar.

Låt Mekonomen hitta rätt fälg åt dig

Kör förbi någon av våra verkstäder eller butiker så hjälper vi dig att hitta en lättmetallfälg som passar perfekt för din bil.

Välj rätt lättmetallfälg

Lättmetallfälgar kallas även aluminiumfälgar. De har många fördelar jämfört med plåtfälgar.

Lättare än plåtfälgar

Lättmetallfälgar är lättare än stålfälgar, men de kan också vara väldigt tåliga. För att få en ökad bärighet har aluminiumfälgar gjutits, värmebehandlats och komprimerats.

Aluminiumfälgar kan ge bättre bromsverkan

Fälgar av lättmetall ger bättre kylning till bromsarna, vilket påverkar bromsverkan positivt.

Lättmetallfälgar ökar värdet på bilen

Lättmetallfälgar kostar mer än plåtfälgar, men din bil får ett högre värde då de flesta föredrar aluminiumfälgar vid köp av begagnad bil.

Hur väljer du rätt tum?

Det är lockande att lägga stor vikt vid fälgarnas utseende, för att ge bilen det där lilla extra. Fälgens dimensioner anges i tum. En fälg kan till exempel ha måtten 9 x 19, där 9 är bredden och 9 är diametern.

Ska du köpa nya eller begagnade fälgar är det viktigt att veta vilken bultcirkel bilen har. Bultcirkelns diameter anges i millimeter tillsammans med antalet bulthål. 5/118 betyder att fälgen har fem hål med en cirkeldiameter på 118 millimeter. Du kan mäta själv med ett specialverktyg, men mäter du fel på en mm kanske fälgen inte passar på navet. Besök en Mekonomen-butik eller verkstad så hjälper vi dig!

Mekonomen rekommenderar alltid rätt fälg

Följ biltillverkarens rekommendationer när du ska köpa nya lättmetallfälgar. Du hittar lämpliga dimensioner i bilens instruktionsbok eller registreringsbevis. Allra enklast är att söka i vår webbshop med ditt registreringsnummer! Då sorterar vi automatiskt ut en fälg som passar din bil.

Hur stora lättmetallfälgar kan du ha?

Om du ökar fälgens tum måste däcket ha en lägre profil, annars blir hela hjulet för stort. Det måste kunna rulla i hjulhuset utan problem. Ju större tum du har på fälgen, desto mindre luft rymmer däcken. Smalare däck har mer luft vilket gör att de rullar mjukare än breda lågprofildäck. Breda däck kan öka bränsleförbrukningen, samtidigt som bromssträckan blir kortare på torra vägar.

Välj gärna släpvagnsfälgar av lättmetall

Det kan vara en fördel att sätta hjul med aluminiumfälgar på din släpvagn.

Fälgar som är smidda av aluminium blir ofta starkare än plåtfälgar då de gjutits, värmebehandlats och komprimerats. Det kan vara en fördel att sätta hjul med aluminiumfälgar på din släpvagn.

 

Hur tillverkas aluminiumfälgar?

För att få en ökad bärighet tillverkas aluminiumfälgar på ett speciellt sätt. De har gjutits, värmebehandlats och komprimerats.

 1. Aluminiumet värms i en ugn
 2. En spinnmaskin svarvar och skär lättmetallen till den storlek man vill ha
 3. Efter skärning värms aluminiumet igen och doppas för att svalna. Det är samma process som när en smed skapar starkt stål.
 4. Processen fortsätts tills lättmetallfälgen är härdad.
 5. Man kontrollerar lättmetallens styrka och eventuella fel.
 6. Fälgen skärs till en exakt storlek, t ex 18 tum.
 7. En speciell maskin fräser bulthål och ger fälgen dess bultmönster.
 8. Fälgen rengörs och utjämnas.
 9. Fälgen får en skyddande beläggning.

Välj speciella vinterfälgar

En vinterfälg har en lack som tål vägsalt bättre. Den är också designad för att snö inte ska packa ihop sig lika lätt i fälgen, och för att du enklare ska kunna spola bort salt på bromsskivor och belägg.

För mycket rost på bromsskivornas baksida är en vanlig anmärkning på besiktningen, och genom att ofta spola rent under vintern förebygger du rostbildning.

Kromlackade fälgar är inte att rekommendera på vintern eftersom lacken reagerar på vägsaltet.

 

Ta hand om dina lättmetallfälgar

Rengör dina fälgar löpande

Däck och fälgar utsätts för mycket smuts, bromsdamm, tjära och salt. Kromfärgen på lättmetallfälgar är extra känslig mot saltet. Ju oftare du tvättar fälgarna, desto mer hindrar du smutsen från att fastna.

Rengör fälgarna så hållbart som möjligt

Mekonomens butiker har flera typer av ekologisk och miljövänlig fälgrengöring. Oavsett vilket medel du använder, tvätta helst tvätta där vatten och lösningsmedel kan rinna ner i ett reningsverk med oljeavskiljare, som till exempel i gör-det-själv-hallar. I. Hos många Mekonomen-verkstäder kan du lämna in bilen för en miljövänlig tvätt.

Nej till Yes

Använd inte diskmedlet i köket eller något rengöringsmedel från städskåpet, många av dessa produkter kan torka ut lacken på fälgarna. Men diskborsten kan du använda, den är ett bra verktyg för att gnugga rent. Kommer du inte åt med en vanlig borste finns speciella fälgborstar att köpa. Glöm inte att skölja hjulen ordentligt efteråt

Tänk på temperaturen

Spola inte varma fälgar med iskallt vatten. Den hastiga temperaturskillnaden kan bilda små sprickor i lacken som kan växa och skada fälgen.

Vaxa gärna dina fälgar

Det är bra att ge din lättmetallfälg ett skyddande lager av vax. Använd speciella medel som finns i din Mekonomenbutik. Förutom skydd får fälgen en fin glans.

Laga skador direkt

Fälgar och däck får ofta stötar från t ex. trottoarkanter. Skrapmärken och även stenskott är vanliga på fälgarna, och en liten skada kan snabbt bli stor när vatten och smuts tränger in bakom färgen. Slipa bort lös färg, rengör med sprit och måla i lite ny färg.

Håll fälgen snygg med fälgfärg

En fälg med skrapmärken ser mer sliten ut än vad den egentligen är. Du kan fylla i med ny färg, och även måla om hela fälgen. I vår webbshop hittar du ett stort utbud av fälgfärg som gör att dina fälgar blir som nya.

Behandla och försegla gärna fälgen

I lättmetallfälgar är hjulbultar och muttrar ofta av stål. Dessa bör helst behandlas med försegling innan du sätter på hjulen. Förseglade fälgar hindrar salt, smuts och bromsrester från att fastna.

Försegla din fälg så här

 1. Spreja försegling på ena sidan av fälgen och låt denna torka över natten
 2. Spreja andra sidan nästa dag.

Förvara dina fälgar säkert och smart

Förvara inte lättmetallfälgar utomhus. Undvik att förvara dina fälgar i fuktiga miljöer. Fälgarna riskeras att skadas av för mycket väta, och däcken gillar inte stora temperaturväxlingar.

Ta in dina däck på hotell!

Allra smidigast är att checka in dina däck och fälgar på Mekonomens däckhotell. Vi förvarar dem mörkt och svalt, och du får ett prisvärt paketpris inklusive däckhotell, däckbyte och säkerhetskontroll. Vid varje hjulskifte kontrolleras också däckens lufttryck och kondition.

Undvik kemikalier i garaget

Tänk på att du kan ha olika kemikalier i ett garage. De kan förstöra dina däck och fälgar, till och med en snabb och kortvarig kontakt kan ge bestående problem.

Förvara inte fälgar utomhus

Undvik att förvara däck och fälgar i fuktiga miljöer. Fälgarna riskeras att skadas av för mycket väta, och däcken gillar inte stora temperaturväxlingar. Det bästa är att förvara dem mörkt, torrt och svalt omkring 15 grader.

Tänk på temperaturen

Är dina fälgar varma av vårsolen? Spola inte med iskallt vatten. Den hastiga temperaturskillnaden kan nämligen ge upphov till små sprickor i lacken som kan växa och skada fälgen. Använd ljummet vatten eller kyl sakta fälgen med små mängder kallt vatten.

Passa på att tvätta hjulen vid däckbyte

Gör det till en vana att alltid tvätta både vinterdäck och sommardäck, framför allt behöver vinterdäcken tvättas rena från saltet! Om du förvarar dina däck på Mekonomens däckhotell kan du mot ett litet pristillägg få dem tvättade innan de förvaras.