Cykelhållare

Att kunna transportera en cykel i bilen kan behövas i massvis med situationer. Allt ifrån om du behöver hämta barnens cyklar efter en fotbollsträning eller om ni vill ta med er hela familjens cyklar på semestern. Ge dig för guds skull inte på att försöka trycka in en cykel i bagageluckan. Har du försökt har du säkerligen märkt hur lätt man riskerar att skada både cykeln och bilen. Skaffa en cykelhållare istället! Oavsett vilken typ av bil du har, med eller utan dragkrok eller takräcken, så har vi med största sannolikhet en cykelhållare som fungerar alldeles utmärkt till din bil ändå!

Hitta delar till min bil!

Välj bil i lista

Frakta cykeln smart och enkelt med en cykelhållare till din bil

Är det dags att åka iväg på bilsemester? Eller kanske bara ta med cykeln ut till sommarstugan? Oavsett om du ska hämta barn som cyklat till en fotbollsträning eller om du ska packa dina prylar för att cykla downhill i fjällen så hittar du alltid en cykelhållare som passar dig till riktigt bra pris. Fördelarna med att kunna ta med cykeln på resan är många. Framförallt är det ett extremt smidigt transportsätt – och billigt. En ny stad kan också kännas svår att köra bil i och då är det perfekt att ha cykeln till hands. Var flexibel och få möjligheten att dessutom uppleva extra många vackra platser. Vi har allt ifrån billiga cykelhållare av enklare modell, till de mer avancerade cykelhållarna med en mängd funktioner och finesser. Behöver du spänna fast din cykel så har vi även en mängd olika spännband i varierade längder.

Olika typer av cykelhållare

Det finns olika typer av cykelhållare. De tre vanligaste sätten för att transportera cykeln brukar vara:

  • Cykelhållare för dragkrok
  • Cykelhållare för takmontering
  • Cykelhållare som monteras på bakluckan

Här hos oss på Mekonomen hittar du olika varianter av cykelhållare från kända varumärken.

Cykelhållare för dragkroksmontering

En cykelhållare för dragkroksmontering är den perfekta lösningen om du inte har släp, flak eller ett stort skåp på din bil. Cykelhållarna passar ofta till alla bilar, stora som små, så länge det finns en dragkrok att fästa dem på. Denna typ av cykelhållare har fördelen att den är lätt att montera (tar bara några sekunder) och är lika snabb att ta av. Du slipper att bära upp cykeln på taket och kan använda istället använda takets utrymme för exempelvis en takbox. Även barn som inte är så långa kan hänga upp cykeln själv. Cykelhållaren har också en minimal påverkan på bilens aerodynamik minimalt vilket gör att luftmotståndet och bränsleförbrukningen knappt påverkas.

Cykelhållare för takmontering

Om du ska åka längre sträckor och inte har behovet av att kunna ställa upp och ta av cykelhållaren flera gånger per dag så är takmontering ett bra alternativ då du kan ha packning i bakluckan utan att den blockeras av en cykelhållare som du monterat på din dragkrok. Annars ska cyklarna och hållare tas av och på varje gång du ska åt bagageutrymmet. Cykelhållarna för takmontering varierar och monteringen skiljer sig ofta åt. Till vissa cykelhållare för takmontering så behöver du ta loss framhjulet och på andra modeller så låser man cykeln med hjälp av ramen. Kom ihåg att bilens totalhöjd blir högre, så var vaksam om du ska köra in i ett garage, parkeringshus eller passera under en bro eller viadukt.

Cykelhållare för bagagemontering

Att montera cykelhållaren genom bagagemontering är inte lika vanligt som dragkroksmontering. Bagagemontering används för bilar som varken har dragkrok eller lasthållare på taket. Fördelen med bagagemontering är att cykelstället kommer lite högre upp och gör att lyktor och registreringsskylt inte skyms av cyklarna. På den negativa sidan så medför det dock att aerodynamiken försämras lite och gör att luftmotståndet blir något högre. Dessutom kan det vara lite knepigare för en kort person att hänga upp cyklar.

Att tänka på när du använder cykelhållare:

  • Spänn fast cyklarna ordentligt innan färd
  • Tänk på totalhöjden om du väljer att takmontera
  • Välj en cykelhållare som passar ditt ändamål
  • Välj en cykelhållare som passar för antalet cyklar du ska transportera