Köp dubbdäck hos oss

 

Välj rätt dubbdäck

På Mekonomen har vi ett brett sortiment av dubbdäck.

Besök Mekonomen om du vill ha hjälp att köpa rätt dubbdäck.

Vi kan hjälpa dig att hitta dubbdäck som passar din bil. Välkommen till någon av våra verkstäder eller butiker så guidar vi dig rätt.

Sitter det rätt dubbdäck på din bil idag?

Alla bilar är registrerade med en viss typ av däck. Om din bil har bytt ägare kan denna person ha bytt till andra däck. 

När måste du byta till dubbdäck?

Dubbade vinterdäck får användas från 1 oktober till 15 april. Dubbdäck är även tillåtna vid andra datum så läge det råder vinterväglag, det vill säga om det finns is, snö, snömodd eller frost på vägen. 

Vissa gator har förbud mot dubbdäck

Du som bor i Stockholm, Göteborg eller Uppsala bör veta att det råder förbud mot dubbdäck på följande gator:

 • Stockholm - Förbud mot dubbdäck råder på:
  Hornsgatan, Rosenlundsgatan mellan Krukmakargatan och Hornsgatan, och Varvsgatan mellan Hornsgatan och Hornsbruksgatan, Fleminggatan, Kungsgatan, mellan Sveavägen och Birger Jarlsgatan. Läs mer här.
 • Göteborg - Förbud mot dubbdäck råder på:
  Friggagatan, Odinsgatan. Läs mer här.
 • Uppsala - Förbud mot dubbdäck råder på:
  Kungsgatan, mellan Strandbodgatan och S:t Olofsgatan Vaksalagatan, mellan Storgatan och Kungsgatan. Läs mer här.

Vad händer om du bryter mot reglerna?

Om du bryter mot de lagstadgade datumreglerna riskerar du att få böta 1 200 kronor. Om du ertappas med dubbdäck där det råder ett förbud ligger böterna på 1 000 kronor.

Måste släpvagnen ha dubbdäck?

Om en bil som drar släpet har dubbdäck måste även släpvagnen ha det. Om dragfordonet däremot har odubbade vinterdäck kan släpvagnen ha odubbat eller dubbat. Mönsterdjupet måste vara minst tre millimeter.

Så väljer du rätt dubbdäck

Du måste byta vinterdäck när dess mönsterdjup är mindre än 3 mm. Ett slitet dubbdäck har sämre egenskaper, och det är viktigt med bra däck för allas säkerhet. Mönsterdjupet är ett lagkrav, kör du med lägre än 3 mm riskerar du böter på 1 500 kronor

Mekonomen rekommenderar rätt dubbdäck

När du ska köpa nya däck är det bäst att följa biltillverkarens rekommendationer. Du hittar lämpliga dimensioner i bilens instruktionsbok eller registreringsbevis. Allra enklast är att söka i vår webbshop med ditt registreringsnummer! Då sorterar vi automatiskt ut dubbdäck som passar din bil.

Det är inte bara mönsterdjupet som är viktigt

Ett äldre däck bör bytas ut även om mönstret är bra. Sök efter tecken som tyder på att däcket är gammalt, till exempel sprickbildningar. Jämför med ett nytt däck, så ser du tydligt skillnaderna. Be en expert titta om du är osäker.

Dubbdäcken får allt högre hastighetsklass

Förr hade dubbade däck lägre hastighetsklasser, typ Q (160 km/h). Numera är det vanligare att dubbdäcken har T (190 km/h). Det finns dubbdäck i både lägre klass, som R - 170 km/h och högre som H - 210 km/h. Ett däcks hastighetsklass

När är dubbfria vinterdäck bättre?

Du bör välja vinterdäck utifrån vägens underlag. Om du bor där vägarna oftast är isiga kör du tryggast med dubbade däck. Detsamma gäller om du har en äldre bil utan ABS eller antisladd.

På hala underlag har dubbdäck de bästa egenskaperna och den överlägset kortaste bromssträckan, jämfört med odubbade vinterdäck. Dubbfria däck däremot ger ett bättre grepp på lösare snö. På hård snö spelar det mindre roll vilket däck du väljer.

Bor du i Stockholm, Göteborg och Uppsala? Då vet du att det finns förbud mot dubbdäck på vissa gator

Din bil får inte både ha odubbat och dubbat

Det är inte tillåtet att köra med dubbade och dubbfria däck på samma bil. Du får heller inte blanda friktionsdäck med dubbdäck. Om du kör med släp måste Det är inte tillåtet att köra med dubbade och dubbfria däck på samma bil. När det gäller släpvagn måste den ha dubbdäck om dragbilen har det.

Vet du hur ett dubbdäck är märkt?

Alla däck har symboler och en kombination av siffror och bokstäver som ger dig information om däckets egenskaper. Vinterdäck är märkta med M+S, M.S, M&S, M-S, MS eller Mud and Snow. Nya däck har även en klisterlapp med egna symboler:

Snögreppsmärkning

Denna märkning betyder att vinterdäcket är godkänt enligt lag.

Isgreppsmärkning

Betyder att däcket är anpassat för Nordens isiga vägar.

Hur vet att dina dubbdäck är säkra?

Även dubbdäck behöver tas om hand och förvaras rätt. Här är några tips!

Kolla regelbundet däckets lufttryck

Lufttrycket minskar i takt med kylan. Ju kallare, desto lägre tryck. Kolla hela tiden luften i däcken och fyll på vid behov. När däcken är kalla bör du kolla lufttrycket en gång i månaden. 

Håll koll på mönsterdjupet

Ett vinterdäck måste ha ett mönsterdjup på minst 3 mm. Ju större djup desto bättre köregenskaper får bilen på snöklädda vägar.

Leta efter ett varningsmärke

Varje däck har varningsmärken som syns när mönsterdjupet når 3 mm. När du ser denna märkning behöver du byta däck.

Hjulen som driver bilen sliter fortare ut dubbdäcken

Är din bil framhjulsdriven eller bakhjulsdriven? Kolla regelbundet mönsterdjupet på dina drivdäck, skillnaden mot de andra däcken bör vara max två mm. Du kan jämna ut slitaget genom att skifta däcken mellan fram och bak.

Gamla dubbdäck kan vara osäkra

Däck som är uppemot tio år får ett hårdare gummi, vilket kan ge ett sämre väggrepp. Kolla efter skador och sprickbildningar även om dina dubbdäck har bra mönsterdjup.

Vilka är årets bästa däck?

Varje år testas olika däck, vilket kan vara en hjälp för dig när du ska välja däck. Här hittar du några av årets tester.

Bäst i test – sommardäck 2022

Vi bilägare rankade Continental Contipremiumcontact 6 som årets bästa sommardäck

Bäst i test – fiktionsdäck 2022

Vi bilägare rankade Continental Contivikingcontact 7 som årets bästa friktionsdäck

Bäst i test – dubbdäck 2022

Vi bilägare rankade Goodyear Ultragrip Arctic 2 som årets bästa dubbdäck


Håll dina dubbdäck i bra skick

Se till att ha rätt lufttryck i dubbdäcken
Däck med för lågt lufttryck slits snabbare. Bilens bränsleförbrukning ökar också och bromssträckan blir längre.

Kör med balanserade däck

Det är viktigt att dina dubbdäck har rätt balans. Främst då köregenskaperna påverkas. Obalanserade däck kan också slitas onormalt vilket förkortar livslängden.

Tvätta dubbdäcken innan förvaring

Vinterdäck utsätts för många ämnen som påverkar dess kvalitet. Vi rekommenderar att du rengör däcken inför förvaringen. Tvätta även fälgarna, plåtfälgar kan rosta och lättmetall kan ärga. Var extra omsorgsfull genom att ge aluminiumfälgar ett skyddande vaxlager.

Förvara dina dubbdäck säkert

Checka gärna in dina dubbdäck på Mekonomens däckhotell. Vi förvarar dem mörkt och svalt, och du får ett prisvärt paketpris inklusive däckhotell, däckbyte och säkerhetskontroll. Vid varje hjulskifte kontrolleras också däckens lufttryck och kondition.

Dubbdäcken får allt högre hastighetsklass

Förr hade dubbade däck lägre hastighetsklasser, typ Q (160 km/h). Numera är det vanligare att dubbdäcken har T (190 km/h). Det finns dubbdäck i både lägre klass, som R - 170 km/h och högre som H - 210 km/h. Ett däcks hastighetsklass

Tänk på detta om du förvarar dina dubbdäck själv:

 • Förvara inte däcken utomhus
 • Stapla dubbdäcken på varandra
 • Ha en jämn temperatur, gärna kring 15 grader
 • Utsätt inte däcken för starkt ljus
 • Förvara dubbdäcken med rätt lufttryck