Köp fälgar hos Mekonomen

På jakt efter nya fälgar?

På Mekonomen har vi ett av marknadens bredaste sortiment av fälgar. 

Köp dina fälgar hos oss

På Mekonomen har vi ett mycket stort sortiment av fälgar. Skriv ditt registreringsnummer ovan, så sorterar vi automatiskt fram fälgar som passar för din bil.

Kolla gärna vilka däck som sitter på din bil idag

Alla bilar är registrerade med en viss typ av däck. Om din bil har bytt ägare så kan denna person ha bytt till andra däck.  

Besök Mekonomen så hjälper vi dig att hitta rätt

Om du är osäker på vilka fälgar som är bäst för dig, kör förbi någon av våra verkstäder eller butiker. Vi kan allt om däck och hjälper dig gärna.

 

Kompletta hjul med däck + fälg

På Mekonomen erbjuder vi alltid flera olika kompletta hjulpaket med däck inklusive fälg. Ofta till riktigt bra paketpris!

Aktuella erbjudanden på hjulpaket:

Däck + fälg = hjul

När man pratar om däck menas alltid själva gummit, medan man säger hjul när det innehåller både däck och fälg. Det är också därför vi på Mekonomen ofta säger hjulskifte och inte däckbyte – eftersom de flesta människor byter hela hjulet när det är dags att byta till sommar- eller vinterdäck.

Skriv hjul i vårt sökfält för att hitta våra paketerbjudanden

För att hitta fler hjul med färdiga dimensioner på däck och fälg rekommenderar vi att du använder vårt sökfält som alltid ligger i hemsidans topp. Förhoppningsvis hittar du ett komplett hjulpaket som passar din bil.

Använd vårt sökverktyg för bildelar för att se dimensioner som passar din bil

När du ska söka efter däck som passar din bil skriver du ditt registreringsnummer i vårt sökverktyg för bildelar. Då får du rekommendationer på däck, vilket gör att du får veta dimensioner som passar din bl. Därefter kan du se om vi just nu erbjuder kompletta hjul som matchar. Du hittar även rekommenderade däck- och fälgdimensioner i din bils registreringsbevis.

 

Olika typer av fälgar

Det finns flera typer av fälgar:

  • Plåtfälgar
  • Lättmetallfälgar/Aluminium
  • Vinterfälgar
  • Släpvagnsfälgar

 

Plåtfälgar

Plåtfälgar eller stålfälgar är en billigare variant av fälgar som ofta sitter som standard på en ny bil. Dessa fälgar är tåliga mot stötar, så om du kör mycket på grusvägar kan det vara klokt att köra med stålfälgar. 

Plåtfälgar är ofta svartlackerade men det finns enstaka modeller som är silverfärgade. För att skydda fälg samt förbättra helhetsintrycket kan du använda navkapslar som klickas på hjulet. 

Lättmetallfälgar

Lättmetallfälgar kallas även aluminiumfälgar. Som namnet antyder är de lättare än stålfälgar, men visste du att de även är mer tåliga? Aluminiumfälgar har gjutits, värmebehandlats och komprimerats för att få en ökad bärighet. En annan fördel är att fälgar av lättmetall ger bättre kylning till bromsarna, vilket påverkar bromsverkan positivt. Lättmetallfälgar kostar mer än plåtfälgar, men de ger din bil ett högre värde då många föredrar aluminiumfälgar rent utseendemässigt. 

Vinterfälgar

En vinterfälg har en lack som tål vägsalt bättre. Den är också designad för att snö inte ska packa ihop sig lika lätt i fälgen, och för att du enklare ska kunna spola bort salt på bromsskivor och belägg. För mycket rost på bromsskivornas baksida är en vanlig anmärkning på besktiningen, och genom att ofta spola rent under vintern förebygger du rostbildning. Kromlackade fälgar är inte att rekommendera på vintern eftersom lacken reagerar på vägsaltet. 

Släpvagnsfälgar

Släpvagnsfälgar är ofta extra för att klara mer tyngd. Det finns både stålfälgar och lättmetallfälgar som passar släpvagnar. De fälgar som är smidda av aluminium blir ofta starkare än vanliga plåtfälgar, då de gjutits, värmebehandlats och komprimerats. Därför kan det vara en fördel att sätta hjul med aluminiumfälgar på din släpvagn. 

Så väljer du rätt fälg

Här är en lista på viktiga faktorer att ta hänsyn till när du välger fälg

  • Vilka mått har en fälg?

  • Hur väljer du rätt tum?

  • Vilket bultmönster?

  • Fälgfärg

  • Välj rätt fälg på vintern!

En fälgs dimensioner anges i tum

En fälg kan till exempel ha måtten 8 x 18 tum, där 8 är bredden och 18 är diametern. 1 tum är lika med 25,4 mm. Andra viktiga delar bultcirkel, ett navhål och ett inpressningsmått på varje fälg.

Bultcirkeln är diametern av den cirkel som bulthålen är placerade i. Måttet anger antalet bulthål och avståndet mellan dem. Bultcirkelns diameter anges i millimeter tillsammans med antalet bulthål. Till exempel betyder 5/118 att fälgen har fem hål med en cirkeldiameter på 118 millimeter.

Navhålet eller centrumhålet finns i mitten av fälgen som passar till bilens nav. Om inte navhålet är ordentligt centrerat kan det leda till vibrationer. En del lättmetallfälgar har färdigborrade navhål, vilket gör att man kan behöva använda navringar för att anpassa fälgens centrumhål till bilens nav.

Inpressningsmått eller ET mått kallas även offset och anger avståndet mellan fälgens mittpunkt och ytan mot navet. Fälgen breddar längre ut vid ett lägre inpressningsdjup.

Hur väljer du rätt tum?

Det är lockande att lägga stor vikt vid fälgarnas utseende, för att ge bilen det där lilla extra. Vi förstår det, snygga fälgar gör väldigt mycket för bilens intryck. Samtidigt bör du känna till att val av hjul påverkar bilens köregenskaper. 

Läs mer här – hur påverkar däcken din bilkörning?  

Får jag sämre köregenskaper med större fälgar?

Det viktiga är att du måste anpassa däckets profil till fälgens diameter. Om du ökar fälgens tum måste däcket ha en lägre profil, annars blir hela hjulet för stort. Det måste kunna rulla i hjulhuset utan problem. Ju större tum du har på fälgen, desto mindre luft rymmer däcken. Smalare däck har mer luft vilket gör att de rullar mjukare än breda lågprofildäck. Eftersom rullmotstånden ökar med breda däck kan det påverka bränsleförbrukningen så att den ökar något. Samtidigt blir bromssträckan kortare, framför allt på torra vägar.

Mekonomen rekommenderar rätt fälg automatiskt

När du ska köpa nya däck och fälgar är det bäst att följa biltillverkarens rekommendationer. Du hittar lämpliga dimensioner i bilens instruktionsbok eller registreringsbevis. Allra enklast är att söka i vår webbshop med ditt registreringsnummer! Då sorterar vi automatiskt ut däck och fälgar som passar din bil. 

Köp däck och fälgar hos Mekonomen

Det enda du kan behöva tänka på är att kolla vilka däck som sitter på din bil idag. Alla bilar är registrerade med en viss typ av däck, och har din bil bytt ägare kan denna person ha bytt till andra däck. Om du är osäker på vilka fälgar som är bäst för dig, kör förbi någon av våra verkstäder eller butiker. Vi kan allt om däck och hjälper dig gärna.

 

Vilket bultmönster har min bil?

Bultcirkeln är diametern av den cirkel som bulthålen är placerade i. Måttet anger antalet bulthål och avståndet mellan dem. Bultcirkelns diameter anges i millimeter tillsammans med antalet bulthål. 

Ett par exempel:

  • 5/118 anger att fälgen har fem hål med en cirkeldiameter på 118 millimeter.
  • 4/110 betyder fyra bulthål och cirkeldiameter 110 mm.

Ska du köpa nya eller begagnade fälgar är det viktigt att veta vilken bultcirkel bilen har. Du kan mäta själv med ett specialverktyg, men så lite som ett felmått på en mm kan göra att fälgen inte passar på navet. Enklast är att besöka en Mekonomen-butik eller verkstad så hjälper vi dig!

Fälgfärg

Fälgar får lätt stötar vilket kan göra att de ser mer slitna ut än de egentligen är. Du kan fylla i med ny fälgfärg, och även måla om hela fälgen. I vår webbshop hittar du ett stort utbud av fälgfärg som gör att dina fälgar blir som nya. 

Kör med rätt fälg på vintern

Visste du att det finns speciella vinterfälgar som är anpassade för vintern? En vinterfälg har en speciell lack som har högre skydd mot vägsalt, plus att den är designad så att snö inte ska kunna packas i fälgen lika lätt. Det är också lättare att spola bort salt på bromsskivor och belägg med en vinterfälg. Om du ofta kör på vägar som saltas för att minska halkan, då kan det vara värt att köpa vinterdäck med vinterfälgar.

Kan du ha samma fälgar sommar och vinter?

Om du bara köper vinterfälgar och använder dessa fälgar även på dina sommardäck kan du förvisso spara pengar. Tänk bara på att däckens dimensioner måste vara samma, såväl sommar som vinter. Vinterdäck är ofta smalare än sommardäck, då smalare däck får bättre grepp i snö. Medan ett bredare sommardäck har bättre bromsverkan på torra vägar.

 

 

 


Vilka är årets bästa däck?

Varje år testas olika däck, vilket kan vara en hjälp för dig när du ska välja däck. Här hittar du några av årets tester.

Bäst i test – sommardäck 2022

Vi bilägare rankade Continental Contipremiumcontact 6 som årets bästa sommardäck

Bäst i test – fiktionsdäck 2022

Vi bilägare rankade Continental Contivikingcontact 7 som årets bästa friktionsdäck

Bäst i test – dubbdäck 2022

Vi bilägare rankade Goodyear Ultragrip Arctic 2 som årets bästa dubbdäck

Ta hand om dina fälgar

Däck och fälgar utsätts för mycket smuts, bromsdamm, tjära och salt. Speciellt under vintern när många vägar saltas för att minska halkan. Om du inte löpande gör rent dina fälgar så riskerar de att ta skada. Plåtfälgar rostar lätt, och kromfärgen på lättmetallfälgar är extra känslig mot saltet. Speciellt behöver framhjulen på de flesta bilar extra omsorg. När större delen av bilens bromsverkan sitter på framaxeln samlas ofta bromsdamm som kan vara svårt att få bort. Ju oftare du tvättar fälgarna, desto mer hindrar du smutsen från att fastna.

Passa på att tvätta hjulen vid däckbyte

Varje gång du skiftar hjulen är det viktigt att du tvättar fälgarna. Om de förvaras smutsiga under en hel säsong blir det mycket svårare att få dem rena. Gör det till en vana att alltid tvätta både vinterdäck och sommardäck, framför allt behöver vinterdäcken tvättas rena från saltet! Om du förvarar dina däck på Mekonomens däckhotell kan du mot ett litet pristillägg få dem tvättade innan de förvaras.

Vaxa även fälgarna

De flesta bilar får då och då ett skyddande lager av vax på lacken – men många glömmer fälgarna. Det är minst lika viktigt och tar inte speciellt lång tid. Använd speciella medel som finns i din Mekonomenbutik. Förutom skydd kan vaxet ge en extra snygg glans.

Hur rengör du så hållbart som möjligt?

Många rengöringsprodukter för bilar innehåller miljöskadliga ämnen. Oavsett vilket medel du använder, tvätta helst tvätta där vatten och lösningsmedel kan rinna ner i ett reningsverk med oljeavskiljare, som till exempel i gör-det-själv-hallar. I Mekonomens butiker hittar du olika typer av ekologisk och miljövänlig fälgrengöring, avfettning, bilschampo med mera. Hos många Mekonomen-verkstäder kan du lämna in bilen för en miljövänlig tvätt.

Använd rätt medel och verktyg

Det är nödvändigt att tvätta fälgarna rent med medel som är anpassade för att angripa smutsen både effektivt och skonsamt. Använd inte diskmedlet du har hemma i köket eller något rengöringsmedel från städskåpet, många av dessa produkter kan torka ut lacken på fälgarna. Använd heller inte för stark fälgrengöring, aluminiumfälgar bör helst tvättas med milt bilschampo och vatten. Vissa medel kan orsaka ytliga skador som inte täcks av fabriksgarantin. I en Mekonomen-butik kan du få hjälp med att välja ett medel som är anpassat för optimal fälgtvätt.

Diskborsten är dock ett bra verktyg när du ska gnugga rent. Kommer du inte åt med den finns speciella fälgborstar att köpa. Glöm inte att skölja hjulen ordentligt efteråt.

Laga skador

Fälgar och däck får ofta stötar från t ex. trottoarkanter. Skrapmärken och även stenskott är vanliga på fälgarna, och en liten skada kan snabbt bli stor när vatten och smuts tränger in bakom färgen. Slipa bort lös färg, rengör med sprit och måla i lite ny färg.

Mekonomen har fälgfärgen!

En fälg med skrapmärken ser mer sliten ut än vad den egentligen är. Du kan fylla i med ny färg, och även måla om hela fälgen. I vår webbshop hittar du ett stort utbud av fälgfärg som gör att dina fälgar blir som nya.

Alla fälgar bör behandlas och förseglas

Även om aluminiumfälgar inte har samma problem med rost som plåtfälgar så är hjulbultar och muttrar ofta av stål. Dessa bör helst behandlas med försegling innan du sätter på hjulen. Gör så här:

  1. Spreja försegling på ena sidan av fälgen och låt denna torka över natten
  2. Spreja andra sidan nästa dag.

Det är bra att försegla baksidan då du kanske inte tvättar den lika ofta, vilket gör att smuts och salt kan sitta kvar hela vintern. Förseglade fälgar hindrar salt, smuts och bromsrester från att fastna. 

Kör med vinterfälgar på salta vägar

På vintern är det bra om du kör med vinterfälgar, framför allt om du ofta kör på saltade vägar. Vinterfälgen har en lack som tål bättre, och den är designad för att du lättare ska kunna spola rent bromsbelägg och skivor. För mycket rost på bromsskivornas baksida är en vanlig anmärkning på besktiningen. Genom att ofta spola rent under vintern förebygger du rostbildningen.

Förvara dina fälgar säkert och smart!

För att fälgarna skall få så lång livstid som möjligt är det viktigt att du förvarar dem i en miljö som är gynsam för fälgarnas material.

Undvik kemikalier i garaget

Tänk på att du kan ha olika kemikalier i ett garage. De kan förstöra dina däck och fälgar, till och med en snabb och kortvarig kontakt kan ge bestående problem.

Förvara inte fälgar utomhus

Undvik att förvara däck och fälgar i fuktiga miljöer. Fälgarna riskeras att skadas av för mycket väta, och däcken gillar inte stora temperaturväxlingar. Det bästa är att förvara dem mörkt, torrt och svalt omkring 15 grader. Läs mer hur du bör förvara dina däck.

 Tänk på temperaturen

Är dina fälgar varma av vårsolen? Spola inte med iskallt vatten. Den hastiga temperaturskillnaden kan nämligen ge upphov till små sprickor i lacken som kan växa och skada fälgen. Använd ljummet vatten eller kyl sakta fälgen med små mängder kallt vatten.

Passa på att tvätta hjulen vid däckbyte

Gör det till en vana att alltid tvätta både vinterdäck och sommardäck, framför allt behöver vinterdäcken tvättas rena från saltet! Om du förvarar dina däck på Mekonomens däckhotell kan du mot ett litet pristillägg få dem tvättade innan de förvaras.