Bromssystem

Inom kategorin bromssystem hittar du högkvalitativa bromsskivorbromsbelägg och bromsbackar till Volvo, Saab, BMW, Mercedes, Audi, Skoda och Volkswagen, för att bara nämna några exempel. Få saker är väl lika viktiga som att bilens bromsar fungerar. Och att byta bromsar själv kan vara en ganska smal sak – eller något du absolut inte bör ge dig på själv. Ibland är det enklare att låta en verkstad utföra bromsbytet. Men det beror helt på vilket bromssystem just din bil har och vilka förkunskaper du själv besitter. Tänk på det här också: oavsett hur många bromsskivor du köper behöver du bara en monteringssats och en bromsbeläggssats.

Hitta delar till min bil!

Välj bil i lista

Olika tekniker av bromssystem

Bromssystem kan bygga på olika tekniker. De vanligaste är hydrauliskt och mekaniskt system. Personbilar har hydrauliskt system till färdbromsen och mekaniskt system till handbromsen. Systemen är komplicerade och kräver bland annat bromsvätska, stag, wire, bromsbelägg, bromsslang och bromsskiva med mera för att kunna fungera utmärkt. Hos oss kan du köpa allt detta och mycket mer för ditt system, online eller i en butik nära dig.

Bromsbelägg slits och behöver bytas

Bromsbelägg ingår i ett bromssystem. Bromsbelägg består av slitmaterial och måste bytas ut lite då och då. Man kan lätt och enkelt besiktiga bromsbeläggen med blicken. När det återstår cirka 3 millimeter av beläggen då bör man definitivt byta ut dem. Om man inte byter beläggen utan sliter ut dem helt utsätter man sig för fara och en ny bromsskiva kan behövas.

Bromsar - Bromssystem

Bromssystem kan bygga på olika tekniker. De vanligaste är hydrauliska eller mekaniska bromssystem. För personbilar är det ett hydrauliskt system som styr färdbromsen, alltså den du använder när du färdas i trafiken, medan det är ett mekaniskt system som gäller för handbromsen, eller parkeringsbromsen, som den mer fackmannamässigt heter.

Båda systemen kräver dock service och underhåll med tiden och här på Mekonomen har vi såklart allt du behöver för att dina bromsar ska få en förlängd livslängd och garantera den säkerhet som du förtjänar.

Parkeringsbroms och Färdbroms

Bilar i Sverige ska ha två bromssystem för maximal säkerhet; en parkeringsbroms och en färdbroms, båda bromsarna är viktiga för bilens säkerhet.

Parkeringsbromsen känner de flesta troligen bättre till som ”handbromsen” och är den broms som dras åt – eller numera kopplas igång via ett knapptryck – när du parkerar bilen. Det är helt enkelt en säkerhetsåtgärd för att din bil aldrig ska röra sig när den är planerad att stå still. Utöver detta har du såklart också den klassiska färdbromsen. Alltså bromsen som används via ett tryck på bromspedalen i bilen och styr dina inbromsningar vid färd med bilen.

Ha alltid välfungerande bromsar

En bil ska såklart alltid ha fullt fungerade funktioner för både sin parkeringsbroms och färdbroms. Här på Mekonomen har vi allt du behöver för att säkerställa att dina bromsar alltid håller högsta kvalitet och ger dig den säkerhet i trafiken som du såklart förtjänar.

Att ha bra bromsar är den bästa försäkringen mot ett tryggt bilkörande och något man aldrig ska tumma på. Märker du att bromsarna börjar ta dåligt eller om det uppkommer märkliga ljud i samband med inbromsningar är det genast dags att ta en närmre titt.

Bilens bromsbelägg består av slitmaterial och måste bytas ut lite då och då. Man kan lätt och enkelt besiktiga bromsbeläggen med blicken. När det återstår cirka 3 millimeter av beläggen då bör man definitivt byta ut dem. Om man inte byter beläggen utan sliter ut dem helt utsätter man sig för fara och en ny bromsskiva kan behövas.

Hos oss hittar du alltifrån bromsbelägg, bromsskivor och bromsbackar och även samtliga redskap som behövs för att du ska kunna byta dem själv. Men då ska du såklart vara säker på vad du gör. Annars rekommenderar vi att du tar kontakt med oss så att vi kan hjälpa dig framåt.