Filter

Är det dags att byta ut något av bilens filter har du kommit alldeles rätt. Här har vi samlat de olika filter som finns så att du enkelt kan ersätta ett gammalt. I regel brukar man aldrig försöka laga ett befintligt filter utan när det blir dåligt så byter man helt enkelt till ett nytt. Och flera av bilens filter kan man dessutom byta ut själv på bara några minuter.

Hitta delar till min bil!

Välj bil i lista

Ta hjälp eller byt filter själv

De flesta skulle nog påstå att det är ganska lätt att själv byta ut bilens luft- och kupéfilter. Det kan du göra på bara 15 minuter utan några särskilda kunskaper eller verktyg. Gäller det däremot Olje- och bränslefilter kan det vara en god idé att kontakta en av våra verkstäder eller åtminstone säkerställa ett fackmannamässigt byte av det. Det krävs nämligen ett korrekt utbyte för att motorn ska kunna fungera ordentligt vid drift.

Vad är det för filter du behöver?

Det finns flera olika typer av filter till bilen och oavsett vad det är för filter så används de i huvudsak för att stoppa smuts och andra skadliga partiklar från att spridas i motorn. Det är helt enkelt, som i andra former, ett väldigt förenklat litet reningsverk som håller andra delar av bilen fräsch.

Oljefilter

Oljefiltret har i uppgift precis som andra filter att stoppa skadliga partiklar, metall och kisel från att skada rörliga delar i motorn. Oljefilter byter man i regel varje gång man gör ett oljebyte.

Kupéfilter

Kupéfiltret skiljer sig mot många av bilens andra filter. Kupéfiltret skyddar inte bilen utan här handlar det istället om att skydda dig som förare eller passagerare i bilen. När man åker på vägarna så vistas man ofta i miljöer där det kommer mycket damm från vägarna och avgaser från bilarna i närheten och dessa kan bli skadliga i för stora mängder. Detta hjälper kupéfiltret till med att filtrera ned.

Luftfilter

Luftfilter används för att hålla ett optimalt luftflöde till bilen. En gammalt igentäppt luftfilter gör att bilens prestanda försämras då lufttillförseln till cylindrarna inte blir tillräcklig, vilket behövs för en bra bilkörning.

När ska man byta filter?

Det enkla svaret är väl att det ”beror på”, men som vi redan nämnt med exempelvis oljefiltret så är det en god idé att göra det när man ändå byter oljan. För övriga filter finns där en del varningstecken man kan vara uppmärksam på för att veta när det är dags. 

  • Du märker en försämring av bilens maxkraft.
  • Motorn kan upplevas som lite ”ryckig”.
  • Motorn startar inte.
  • Märkliga ljud när motorn startas och körs.
  • Illaluktande i bilen.
  • Försämrat luftflöde in till kupéen.

De tumregler man annars kan ha med sig när det gäller byte av filter brukar handla om följande mil-tal. Men det viktigaste är absolut att vara uppmärksam på förändringarna enligt listan ovan.

  • Bränslefilter: Bör bytas vid ca 20 000-25 000 km
  • Oljefilter: Bör bytas vid ca 10 000-15 000 km (eller, som redan nämnt, i samband med byte av oljan).
  • Luftfilter: Bör bytas vid ca 10 000 km.
  • Kupéfilter: Bör bytas vid ca 10 000 km.