Nya besiktningsregler – så undviker du att få körförbud

Nya besiktningsregler – så undviker du att få körförbud

Förändringen av reglerna för fordonsbesiktning kommer för att det svenska systemet ska bli bättre anpassat till den gällande EU-lagstiftningen. De nya reglerna trädde i kraft redan 20 maj 2017, men börjar nu ett år senare att tillämpas.

 

Fasta perioder slopas

Den största förändringen är att de fasta besiktningsperioderna som styrs av registreringsnumrets slutsiffra slopas och ersätts av rörliga perioder. Personbilar och lastbilar med en totalvikt på 3 500 kilo eller mindre ska genomgå sin första besiktning senast 36 månader efter den månad då fordonet först togs i bruk. Den andra kontrollbesiktningen ska genomföras senast 24 månader efter den månad då den första kontrollbesiktningen genomfördes och därefter ska fordonet kontrollbesiktigas senast efter 14 månader igen.

 

Riskerar körförbud

För vissa fordonsägare innebär de nya reglerna ett nytt datum för när nästa besiktning senast måste ske – och för vissa kan det ligga närmare i tid. Det betyder att man riskerar körförbud om man inte själv kontrollerar när man måste besiktiga sin bil. Att som förr lita på det datum som står angivet på det senaste besiktningsprotokollet går inte längre, eftersom det datumet baseras på de gamla reglerna.

För att vara helt säker på vad som gäller bör man kontrollera sitt fordon HÄR hos Transportstyrelsen.

 

Regler för A-traktorer

De nya besiktningsreglerna omfattar också A-traktorer. De ska besiktigas första gången senast 48 månader efter den månad då den togs i bruk för första gången och

därefter senast efter 24 månader igen. De A-traktorer som inte gått igenom en godkänd besiktning under de senaste 24 månaderna före den 20 maj 2018 kommer att beläggas med körförbud.

Mer information om vad som gäller för A-traktorer hittar du HÄR!

Uppdaterad: Augusti 17, 2023