Ta med dig cyklarna på resan!

Ta med dig cyklarna på resan!

Att ta med cyklarna på semestern kan öppna upp en helt ny värld av möjligheter. Det ger dig friheten att utforska platser som kanske inte är tillgängliga till fots eller med bil. Men hur gör man egentligen för att ta med cyklarna på resan? Vilka utmaningar finns det och hur kan man lösa dem på bästa sätt? I den här artikeln kommer vi att titta på allt du behöver veta för att ta med dig cyklarna på semestern och få ut det mesta av din resa. Läs vidare för att få tips och råd om hur du kan göra din cykelresa till en succé.

På dragkroken

Om din bil är utrustad med dragkrok har du ett bra hjälpmedel som kan underlätta cykeltransporterna. Det finns en mängd olika hållare i olika prisklasser som du kan fästa direkt på dragkulan. Vissa är av enklare modell och andra är lyxigare med till exempel inbyggda bakljus.

Tänk på att cyklarna ska surras fast ordentligt och att de ska hängas på hållaren så att de inte nuddar marken och riskerar att skadas om du skulle köra ner i ett gupp med bilen. Bra också att se till så att inte däcken är placerade vid avgasröret, de kan nämligen förstöras av de varma avgaserna.

Glöm heller inte att registreringsskylten enligt lag måste synas. Gör den inte det kan man beställa en extra och ha på sin cykelhållare.

 

 

På bakluckan

Många bilar saknar dragkrok. Då är alternativet en hållare som man fäster direkt på bakluckan, det finns modeller som passar nästan alla bilar på marknaden.

Var noga och följ instruktionerna när du monterar cykelhållaren så att du inte skadar bilen. Var också uppmärksam på den angivna maxlasten – och se även här till att registreringsskylten syns ordentligt.

 

På taket

Många väljer att lasta sina cyklar på taket. De stora fördelarna med det är att cyklarna då inte är i vägen när man vill ha tillgång till bilens lastutrymme. Med cyklarna på taket skyms inte heller nummerplåten eller bakåtsikten.

Det finns många smidiga hållare som anpassats efter ditt takräcke och efter vilken typ av cykel du har. Tänk på att taklasten kan påverka din bränsleförbrukning negativt. Kom också ihåg att inte glömma cyklarna på taket om du ska köra in i ett garage med låg takhöjd.

 

Inuti bilen

Får du plats med cyklarna inuti bilen? Det kan vara ett bra alternativ om man har en kombi och inte behöver ha passagerare i baksätet. Det finns dock några saker att tänka på. Det första är att surra fast den, om du råkar ut för en olycka kan cykeln orsaka stora skador. Var också noga med att skydda inredningen mot smuts och märken.

Uppdaterad: November 15, 2023