Så packar du sommarprylarna optimalt – och får mer plats i bilen

Så packar du sommarprylarna optimalt – och får mer plats i bilen

Trångt i bagageutrymmet och i baksätet? Att packa i en takbox som monteras på taket är ett fiffigt sätt att ”bli av med” saker och få en bekvämare bilresa.

– Prylar som tar stor plats men inte väger så mycket är perfekta att förvara i en takbox, säger Basri Durakovic, säljare på Mekonomen i Helsingborg.

– Till exempel kläder och skor, sänglinnen och handdukar, en barnvagn, ett tält.

 

Taxboxen – tänk på det här

Inför valet av takbox – här är några saker att tänka på, tipsar Basri Durakovic:

 • Hur många ska åka i bilen och hur stor packning har ni? Välj takbox efter familjens behov. Väg också in bilens storlek så att ni inte köper en för stor box till en liten bil. Många vill lasta barnvagnen på taket. Fäll ihop den i butiken och prova ut en lämplig box.
 • Att montera takboxen på takräcket är enkelt – när du lärt dig hur man ska göra. Vissa boxar fäster du genom att trycka fast spännen mot takräcket. Andra fäster du genom att vrida på en liten ”ratt” på boxens insida – och fästet på utsidan sluter om takräcket. Inga verktyg behövs. Vi rekommenderar kunderna att boka en tid så visar vi. Vill du hellre lära dig på egen hand: Läs igenom instruktionerna noggrant innan du börjar. Gör du fel – ja, då har du en box som flyger över motorvägen.
 • Takboxen ska vila med tyngdpunkten mitt på bilen. Fäster du den för långt fram kan den börja vibrera och låta. Fäster du den för långt bak kan framhjulen börja resa sig och det blir instabilt att köra.
 • Packa inte för tungt. Takbox plus packning ska väga högst 75 kilo.För att kunna använda takbox behövs takräcken på bilen.
  – Ska du skaffa takräcken rekommenderar vi att du tar hjälp i en av våra butiker för att montera fast dem, säger Basri Durakovic.

Det är viktigt att läras sig packa takbox för optimalt resultat och för att användningen skall bli så effektiv som möjligt.

 

Hur monterar man ett takräcke? – här är några tips

 • Det är enklast att montera fötterna på röret förs, på rören finns en skala att ställa in fötterna efter, måtten skiljer sig mellan olika bilar.
 • Montera hela takräcket på bilen innan du drar fast det allra sista – på så sätt undviker du spänningar i röret.
 • Väljer du takräcken av typerna wingbar eller slidebar – glöm inte att fästa på alla plastdetaljer. Annars kommer vinden in i räcket och skapar ett störande, ”sjungande” ljud i bilen.

 

Montera cykelhållare – så gör du

Cyklarna då? Det finns flera varianter av cykelhållare som fungerar ihop med dragkrok, baklucka eller takräcke.

 • Tänk på att lagen kräver att både nummerplåt och belysning syns. Du kan köpa en extraskylt – en ljusramp med belysning och plats för nummerplåt som kopplas till dragkrokens eluttag.
 • Den enklaste och billigaste hållaren har två ”armar”, och monteras på dragkroken. Sedan hänger du upp cykeln. Cykeln får inte hänga för lågt – då kan den ta i vägen vid ett gupp. Med hållaren följer ett spännband – spänn fast cykeln noga. Ska du frakta två cyklar är det viktigt att du skaffar ytterligare ett spännband och spänner fast hjulen mot ramarna, så att framhjulen inte börjar svänga fram och tillbaka – då kan cyklarna skadas och även bilen. Den här typen av hållare passar bäst för kortare sträckor.
 • Mer avancerade hållare ställer du cykeln i. En populär variant – som monteras på dragkroken – är fällbar: Du kan vika ner hållaren med cykeln eller cyklarna (som en fällkniv) – så att du är fri att öppna och stänga bagageluckan, utan att plocka ner cyklarna.
 • Har du inte dragkrok finns hållare som monteras på bakluckan. Till exempel Thule clipon för baklucka som ger möjlighet att lasta upp till tre cyklar.
 • Det finns också hållare du fäster på takräcket. Utmärkt för cyklar med känsliga ramar (till exempel kolfiberramar). Mät höjden och skriv upp den så att du alltid har koll på ekipagets höjd.
basridurakovic1 Basri Durakovic Ålder: 43. Bor: Ödåkra, norr om Helsingborg. Gör: Säljare på Mekonomen Helsingborg Norra.
Uppdaterad: November 15, 2023