Lurad vid ägarbyte

Lurad vid bilköp - Bedrägeribrotten ökar

Enligt BRÅ så minskade bedrägeribrotten något under 2021 men antalet bedrägeribrott har ändå gått upp under en 10-årsperiod det gäller alltså att vara på sin vakt. Statistik för 2020 talar om över 218 000 anmälningar, jämfört med 204 000 stycken år 2016. Många av fallen handlar om bilbedrägerier, men exakt hur många det handlar om är osäkert – anmälningar, varningar och tips som kommer in till Nationellt bedrägericentrum tyder på att bilbedrägerierna ökar dramatiskt.

Bedrägerier kopplade till begagnade fordon

Ofta är brotten kopplade till försäljning av begagnade fordon. Ett tillvägagångssätt som som är vanligt förekommande är  när oseriösa bilförmedlare som lurar privatpersoner som vill ha hjälp med att sälja sina bilar.

En del bedragare raggar kunder genom att ringa på annonser på nätet  och utger sig för att vara intresserade och att de representeren ett till synes legalt bolag/organisation. I verkligheten döljer sig systematisk kriminell verksamhet bakom personen. Det går ut på att med olika metoder lura av människor sina bilar. Det kan till exempel gå till så att de lurar ofret att genomföra ett ägarbyte innan betalningen har genomförts.


Det går att skydda sig mot den här typen av brottslighet bara man är uppmärksam och vidtar ett antal säkerhetsåtgärder.

För att undivka att bli lurad vid bilköp eller ägarbyte skall du:

  • Gör en ordentlig bakrundskontroll av spekulanten innan ni träffas, om det är svårt att få fram uppgifter från de data du har fått (till exempel telefonnummer och ett namn) så kan det vara en varningsklocka.
  • Gå aldrig med på att träffa spekulanten på en plats du inte känner dig trygg på, ni skall träffas på en plats som inte är enslig.
  • Följ under alla omständigheter med på provkörningar.
  • Var noggrann med att skriva ett ordentligt köpeavtal, där alla punkter ni kommer överens om tfinns med.
  • Tänk på att ändrade ägaruppgifter hos Transportstyrelsen inte är samma sak som att man har fört över ägandet av fordonet.
  • Kontrollera att köparen verkligen är den personen utger sig för att vara! Be om legitimation, ägarbytet kommer inte att gå igenom om uppgifterna inte stämmer. Det skulle kunna innebära att du står kvar kvar som ägare till en bil du inte längre har. Eventuella skador, parkeringsböter och annat ­registreras på dig.
  • Det säkraste stället att göra upp en bil­affär på är på ditt bankkontor. Då har du ett bankkvitto på att du har fått pengarna till ditt konto.
  • Lämna aldrig ifrån dig bilnycklarna till ditt fordon innan du är helt säker på att du har fått betalt.
Uppdaterad: Juni 28, 2022