Vanligaste bilstölderna – så skyddar du dig

Vanligaste bilstölderna – så skyddar du dig

Bilstölderna har totalt sett gått ner de senaste tio åren, men sättet som bilarna nu stjäls på överraskar de flesta. 73 procent av alla bilar av årsmodell 2009 eller nyare som efterlystes under 2013–2014 stals med nyckel, visar Larmtjänsts databas.

Antingen så har tjuven stulit nyckeln och sedan bilen, eller så har tjuven lurat till sig nyckeln och sedan kört iväg med bilen.

 

Enligt en undersökning gjord av Trygg-Hansa är vi svenskar inte riktigt medvetna om vikten av att hålla koll på bilnyckeln. Vi tror att bilstölder ofta sker med hjälp av tekniska tricks – och vi mer rädda att förlora hemnyckeln, bankkortet och körkortet än bilnyckeln. Trots att en stulen bil kan ställa till det betydligt mer.

– Det viktigaste är att ha kontroll över sin bilnyckel. Ta alltid med den in på restaurangen istället för att lämna den i jackfickan i garderoben och förvara den mer svåråtkomligt hemma. Det är förstås naturligt att förvara bilnyckeln i hallen, men om ytterdörren dessutom är olåst är det enkelt för tjuven att stjäla nyckeln och därefter bilen. Vi ser många fall där detta sker, säger Stefan Brala, specialist på motorförsäkringar hos Trygg-Hansa.

 

Undersökningen visar att så många som varannan svensk förvarar bilnyckeln i hallen. Men det är lätt att förebygga den vanligaste formen av bilstöld. Här är 5 enkla tips:

  1. Var lika rädd om din bilnyckel som du är om din plånbok.
  2. Förvara bilnyckeln dold i hemmet och inte i hallen.
  3. Lägg bilnyckeln i värdeskåp på simhallen och gymmet.
  4. Lämna inte bilnyckeln i garderoben på någon form av uteställen.
  5. Avkoda omedelbart en förlorad nyckel hos en auktoriserad verkstad, då kan inte bilen startas.

 

Den vanligaste platsen för bilstöld och andra fordonsrelaterade brott uppges vara det egna bostadsområdet, mellan 60 och 81 procent av brotten sker där, enligt Brottsförebyggande Rådet (Brå).

– Generellt finns den största koncentrationen av dyra bilar i våra storstäder och därför är även regionerna kring Malmö, Göteborg och Stockholm de mest stölddrabbade områdena, säger Stefan Brala.

 

Om undersökningen:

Undersökningen har genomförts av Novus på uppdrag av Trygg-Hansa. Målgruppen för undersökningen är svenska allmänheten 18-79 år med körkort och tillgång till bil. Totalt har 1 098 intervjuer genomförts under perioden 23 september – 2 oktober 2015.

 

Bästa sättet att återfå bilen

Billarm, bättre koll på nyckeln och parkering i garage – alla sätten minskar stöldrisken. Men om oturen ändå är framme så är en spårsändare bästa sättet att återfå bilen. Men bara 2 procent av svenskarna har i dag en spårsändare installerad i bilen.

Intresserad av att skaffa spårsändare? Kolla med närmaste Mekonomen-butik hur du går till väga.

 

Källa: Trygg-Hansa

Uppdaterad: Juni 28, 2022