Fler stölder – så skyddar du din bil mot tjuvar

Fler stölder – så skyddar du din bil mot tjuvar

Tack vare allt mer sofistikerade säkerhetssystem har det blivit svårare att stjäla en bil, i regel används i dag en bilnyckel när en bil ska stjälas. Många tjuvar har istället riktat in sig på att ta bildelar. Enligt polisen försvinner delarna ofta ut ur landet för att användas till att reparera krockade fordon som sen säljs på begagnatmarknaden.

 

Tusentals stölder

Under 2019 anmäldes enligt Larmtjänst 2 111 stölder av navigationssystem, airbags och huvudstrålkastare. Det beräknade kostnaden är 165 miljoner kronor. 2018 anmäldes 2 302 liknande stölder, det innebär att brotten har minskat en aning.

– Det är viktigt att vi bekämpar denna typ av vardagsbrottslighet eftersom det skapar otrygghet hos allmänheten. Det finns tyvärr bilägare som blivit utsatta för stölder både två och tre gånger, säger Mats Galvenius, vd Larmtjänst.

 

BMW drabbas värst

De mest drabbade bilmärkena är enligt Larmtjänst BMW, Mercedes, Volvo och Volkswagen. BMW-bilar drabbades av 1 432 stölder, vilket motsvarar hela 67 procent av samtliga bildelsstölder under 2019. Mercedes drabbades av 246 stöldtillfällen vilket är en ökning jämfört med 2018. Stölderna från Volvo och VW minskade en aning jämfört med 2018 och under 2019 drabbades Volvo och VW av 158 respektive 97 stöldtillfällen.

– Statistiken visar på skillnader när det gäller vilken komponent som stjäls från respektive fabrikat. Från BMW-bilar stjäls främst navigation och airbags, från Mercedes airbags, från Volvo stjäls främst strålkastare och från Volkswagen navigationssystem.

 

Så skyddar du din bil

Det går att skydda sin bil och göra det svårare för tjuvarna. Det kanske viktigaste tipset: Tänk dig för innan du parkerar. Undvik om möjligt mörka och undanskymda miljöer där tjuvarna kan arbeta ostört. Se också till att din bil har ett fungerande larm, det finns smidiga system som är lätta att installera. Och fortfarande är en klassisk rattkrycka ett mycket bra skydd mot tjuvar. Den både försvårar stöld av bilen och kan dessutom ställa till det för dem som vill stjäla krockkudden i ratten.

Uppdaterad: Juni 28, 2022