Högtryckstvätta bilen

Så får du ut max av din högtryckstvätt

Det finns en uppsjö av små och stora högtryckstvättar och det är inte alltid lätt att veta vilken som passar för just dig. Magnus Blommé på Mekonomen har ett enkelt råd:

– Fundera på vad du vill använda den till. Ska du bara tvätta din mountainbike efter en lerig cykeltur så räcker det med en enkel modell, tänker du däremot använda den till att tvätta bilen behövs en kraftigare maskin.

Högtryckstvätten kan mycket

Men, en högtryckstvätt har fler användningsområden än att rengöra fordon.

– De kraftigare varianterna fungerar utmärkt till att göra träaltanen fri från smuts eller spola bort mossa från asfaltsgången och stenhällarna, säger Magnus Blommé.

Och med en del tillbehör kan din högtryckstvätt nå ännu fler användningsområden – underhålla hustaket, sommarfixa husvagnen utvändigt och få bort beläggningar från båtens botten när den tas upp ur vattnet på hösten. För att inte tala om mindre uppdrag som att rengöra staket och utemöbler.

Så fungerar en högtryckstvätt

  • Det är ingen hemlighet vad som gör högtryckstvätten så effektiv – trycket i vattenstrålen. Kraften i vattnet ”slår” bort smutsen från ytan.
  • För kraftigare jobb är det bra om högtryckstvättens arbetstryck är över 120 bar. För mindre jobb räcker det om den klarar omkring 100 bar.
  • Jämfört med en vanlig slang använder högtryckstvätten bara hälften av vattnet – bra för både plånbok och miljö, alltså.
  • De flesta högtryckstvättar för hobbybruk kan använda både varmt och kallt vatten, men titta på respektive högtryckstvätt vad den klarar. Det finns exklusivare modeller som kan värma upp vattnet själva, men de används mest i industrier och kostar betydligt mer än en vanlig modell.
  • Tvättmedelsbehållare finns i tre varianter: Som inbyggd tank, som lös behållare på högtryckstvätten eller bara via en vanlig slang som sätts i en extern behållare. Den senare är svårare att flytta med och är därmed inte lika praktisk.

Smarta tillbehör till högtryckstvätten

  • Altantvätt – rengör träaltanen.
  • Förlängningsrör – hjälper dig att nå överallt.
  • Böjt munstycke – underlättar urspolning av skärmkanter på bilen och när taket på en högre bil ska spolas av. Dessutom perfekt när det är dags att rengöra husets hängrännor.
  • Jetmunstycke – ger en pulserande eller cirkulerande rörelse som effektivt tar bort mossa och annat. Var dock försiktig om ytan som tvättas är känslig, till exempel lackad plåt.
  • Anslutning för rengöringsmedel – förenklar allt sorts tvättande. Rengöringsmedel för de flesta behov finns till högtryckstvättar av kändare fabrikat.

Kom ihåg!

❶  Vattnet kommer ut med väldig kraft och kan lätt skada känsliga ytor. Vid användning på trä kan fukt och smuts tränga in i materialet, så spola inte för länge på samma ställe.   ❷ Ett vanligt sätt att ta död på en högtryckstvätt är att lämna den i ett kallförråd, där olika delar lätt kan frysa sönder.   ❸ Ska du tvätta bilen är det bra att ta bilen till en tvätthall. Många kommuner har infört förbud mot att tvätta bilen hemma, på grund av giftutsläpp i dagvattenbrunnar.
Uppdaterad: Augusti 30, 2022