Så hittar du rätt bilbarnstol – guide

Så hittar du rätt bilbarnstol – guide

Alla föräldrar vill skydda sina barn, så också under bilfärden. Men det är många frågor som dyker upp när det är dags att köpa bilbarnstol – frågor kring säkerhet, ekonomi och barnens fysik.

Mekonomens bilbarnstolsexperter har fått höra alla. Här är svaren på några av dem:

 

Vad är absolut viktigaste att tänka på när jag ska köpa bilbarnstol?

– Säkerheten. Att stolen passar både bil och barn. Kolla att stolen klarat tester. Och kör bakåtvänd stol så länge som möjligt.

 

Vad mer ska jag tänka på?

– Barnets storlek och ålder, om det finns fler barn som ska kunna ta över stolen, bilens storlek och om den verkligen räcker. Det gäller att planera, helt enkelt.

 

Vad finns det för olika sorters bilbarnstolar?

– Det finns tre. Babyskydd, bakåtvända och framåtvända. För de nyfödda är det ju babyskydd som gäller. De är säkra med sin tjocka konstruktion.

– När barnet kan sitta stadigt själv är dags för en bakåtvänd stol, och den ska barnet sitta länge i. 5 år, gärna ännu längre.

– Sista steget är den framåtvända stolen.

 

Okej, framåtvänd bilbarnstol först när barnet är 5 år. Varför?

– Barnen är inte färdigutvecklade i nackmuskulaturen tidigare.

 

På vilket sätt påverkar barnets storlek valet av bilbarnstol?

– Det har stor betydelse. Vissa stolar kanske kan gå att ha för barn som är ett halvår upp till fyra år – samtidigt som maxvikten för just den stolen kanske är 18 kg. Och det är ju vikten du ska gå efter. Även längden påverkar, eftersom vikten kan variera.

 

Om barnet sitter med böjda ben då - är inte det dåligt?

– Barn är faktiskt väldigt mjuka och böjda ben är inte så farligt. Föräldrarna kan vara ett större problem när de säger ”Sitter du verkligen skönt i den där stolen?” och barnen uppmärksammas på något som de tidigare inte tänkt på.

 

Påverkar bilens storlek och modell?

– Ja. Vi tittar på bilen med kunden och provar ut vad som passar. Vad får plats? Går det att skjuta på framsätet? Kortare bilar kan ha problem med det. Annars går det väl att säga att ”Volvobilar” är lättast och sportbilar, med sina skålade säten, är svårast.

– Självklart hjälper vi till med montering och tester här på Mekonomen.

 

Är bilbarnstolarna olika säkra?

– Det står på de olika märkenas hemsidor vilka säkerhetstester som deras stolar genomgått. Men det finns ju många olika testmärkningar… På sidorna på stolarna sitter lappar över vilka tester de klarat. Bäst är ändå att komma in till oss så tittar vi på stolarna tillsammans.

 

Är dyraste bilbarnstolen bäst?

– Ja. Du får det du betalar för. Fler finesser, bättre design, smidigare att hantera i vardagen. Men dyrare innebär inte säkrare – där handlar det bland annat om vilka testkrav stolen klarar.

Kan komfort och design gå ut över säkerheten?

– Nej, det har jag aldrig sett. Vissa stolar kan vara hårdare, men det innebär inte mindre säker. Och dyrare stol betyder inte större stol – snarare tvärtom.

 

Vissa bilar har förberedda ISO-fix-fästen. Bör jag välja en stol som passar till dem?

– Det blir absolut smidigare, men inte säkrare. Och har din bil inte ISO-fix-fästen är det svårt att sätta dit i efterhand.

 

Experternas tips!

  • Stolen måste passa barnet och bilen - annars spelar det ingen roll hur dyr stolen är, eller hur många tester den klarat.
  • Ditt barn har vuxit ur babyskyddet när huvudet når den övre kanten på ryggstödet.
  • Se till att en tredjedel av huvudet inte är ovanför bilbarnstolens kant. Om det är det – då är det dags att byta till en större!
  • Sätt alltid bilbarnstolen i baksätet. Säkrare och du slipper bekymra dig om airbagen påverkar eller inte.
  • Måste du ha den bakåtvända bilbarnstolen i framsätet – stäng av eller avinstallera airbagen!
  • Hoppa över steget med babyskydd – köp en bakåtvänd bilbarnstol som även passar nyfödda.
  • Skaffa solskydd.
  • Köp en bilbarnstol där man kan byta klädsel. Ett bra sätt att fräscha upp designen efter ett tag.
  • Ha specialskydd över bilklädseln både under och bakom stolen, bra mot skräp, godis och sparkar. Ofta kan man köpa skydden i samma serie, så att allt passar och matchar.
  • Babyspegel är ett bra sätt att hålla kontakten med barnet under resan.

 

Viktigt!

Sätt inte ditt barn i en framåtvänd bilbarnstol innan det fyllt fem år!

Uppdaterad: November 21, 2023