Undvik detta när du tvättar bilen

Så ska du INTE tvätta bilen

Gamla tvättsvampar

En gammal tvättsvamp som kanske ser ny ut, och som du sköljer flera gånger, kan ändå innehålla spår av sand eller små stenar. Sådant kan med lite otur repa lacken så byt därför ofta tvättsvamp – speciellt om du råkar tappa den på marken. En ny svamp är en billig ”lackförsäkring”. Det är också viktigt att skölja bilen ordentligt innan man går loss med tvättsvampen. Annars kan den lösa smutsen göra lacken matt.

 

Diskmedel – billigt & korkat

Många försöker komma undan billigt och, som de kanske tror, miljövänligt genom att tvätta bilen med diskmedel. Men det kan i själva verket torka ut lacken, vilket gör den mer sårbar. Satsa istället på ett riktigt bilschampo.

 

Avfettning som verkar för länge

Ibland är det nödvändigt att använda avfettning för att få bilen ren, speciellt när man ska få bort asfaltsfläckar eller insekter. Men om man låter den verka för länge kan det skada lacken, speciellt i direkt solljus.

 

Kraftfulla högtryckstvättar

Det är förvisso ett bra verktyg när man ska tvätta bilen, men stå inte för nära och använd inte ett munstycke med en för hård stråle. Vissa högtryckstvättar kan nämligen bli så starka att de gör bucklor i plåten.

 

Miljöfarlig hemmatvätt på gatan

När du tvättar bilen på gatan rinner tvättvattnet ner i gatubrunnarna – och ofta ut i närmaste sjö eller vattendrag. Eftersom dagvattnet från brunnarna inte alltid är kopplat till ett reningsverk, sprids kemikalier och miljöfarliga ämnen i naturen istället.

Enligt stiftelsen Håll Sverige Rent tvättar svenskarna bilen över 30 miljoner gånger per år. Av dessa tvättar görs 2 av 3 på gatan. Detta innebär att 5,5 ton tungmetaller, 5 000 ton avfettningsmedel, bilschampo och vax samt 2 000 ton olja riskerar att spridas i naturen.

Uppdaterad: Juni 29, 2022