Sveriges vackraste väg - vackra turistvägar i Sverige

Här är Sveriges 11 vackraste vägar

Bilsemester i Sverige är något som ökar efter pandemin, hemester blev ett begrepp i folkmun och nu vill allt fler ge sig ut på de svenska vägarna i jakt på upplevelser. Men vilken väg är sveriges vackarste? Är turistvägen höga kusten sveriges vackraste väg elelr kanske Silvervägen mellan Skellefteå och Arvidsjaur lång tuppe i norr. Kustvägen på Österlen är definitivt med och fightas om den vackraste vägen i Sverige. Här är 11 vackra tips på turistvägar att åka på i sommar. Glöm bara inte bort vår cheklista inför bilsemestern!

Turistvägen HÖGA KUSTEN

Ullånger–Höga kustenbron (E4)

Kallas också för Höga kusten slingan. Förbered dig för höga berg och djupa dalar: Höga Kusten är långväga känt för sitt unika och storslagna landskap. Efter Höga Kusten-bron (som är en skönhet i sig) kommer en nio mil lång väg kantad av fiskelägen, idylliska byar och trolska Skuleberget. Det är ingen slump att Höga kusten är ett av Unescos världsarv.

 

KUSTVÄGEN BOHUSLÄN

Kör av E6:an söder om Tanumshede

Gör en avstickare längs med kustvägen genom idylliska fiskesamhällena Grebbestad, Fjällbacka och Hunnebostrand. Här finns mängder med barnvänliga bad och kulturevenemang utmed vägen.

 

TÄLLBERGSVÄGEN

Alternativ till väg 70 mellan Leksand och Rättvik via Tällberg

Vägen sträcker sig genom natursköna små byar alldeles intill Siljan. Från bilfönstret kan du beskåda röda fäbodar, gärdsgårdar och rustika härbren i en miljö där klarblåa Siljan varvas med sommarängar och hästhagar. Tillåt dig att bli förtrollad av det bildsköna landskapet.

 

SILVERVÄGEN

Skellefteå-Arvidsjaur och in i Norge (väg 95)

Löper genom kalfjäll, trollskog och flera små gruvorter. Vissa är nedlagda, men andra är i full fart att transportera silver till smältverket Rönnskär i Skellefteå.

 

KONSTVÄGEN SJU ÄLVAR

Storjola-Umeå (E12 samt väg 92 och 1052)

Vägen sträcker sig från kust till fjäll förbi tolv utomhuskonstverk och sju älvar – där av namnet. Idén att placera ut konstverk i naturen föddes 1994, och ett av de populäraste konstverken är Spegelglaskyrkan i Stormyra, som nästintill svävar över marken.

 

NISSASTIGEN

Jönköping-Halmstad (väg 26)

Mil efter mil av vacker, naturskön bilresa. Det får du som kör den 18 mil långa färden längs med ån Nissan. Rutten går förbi laxforsar, genom bokskog och bruksorter, ut till havet vid Hallandskusten. Ulf Lundell skrev ”Öppna landskap” om just den här delen av vårt avlånga land.

 

NORRSKENSVÄGEN

Haparanda-Karesuando (väg 99)

I vintertider är den här sträckan en av landets bästa för att spana efter norrsken. Och på sommaren är fisket i Kukkolaforsen en lika stark anledning till att ta en paus längs med denna väg. Liksom Luppioberget med sina unika stenformationer.

 

KUSTVÄGEN ÖSTERLEN

Brösarp-Ystad (Väg 9/Östra Kustvägen)

Häromåret lät ett stort bilföretag svenskarna rösta om vilken som är vårt lands vackraste väg. Den populäraste bilsträckan när svenskarna fick säga sitt blev kustvägen på sköna Österlen, från Brösarp till Simrishamn. Genom bokskog, färgstarka rapsfält, grönskande pilträd och äppelodlingar är den här bilfärden nästan som att glida fram genom Evert Taubes ”Änglamark”.

 

VILDMARKSVÄGEN

Vilhelmina-Strömsund (väg 342)

Här är naturen av det vilda slaget. Längs med vägen har man chansen att se vilda djur, inte minst björnar, och ett landskap som förför med strömmande floder och vattenfall. Här får du utan tvekan närhet till den storslagna fjällnaturen – direkt från bilfönstret.

 

ÖLANDS NORRA UDDE

Alternativ till väg 136 till norra udden på Öland

Om du viker av vänster från väg 136 vid Byxelkrok får du uppleva bilkörning med det öppna havet bara några meter bort. En mil norr om Byxelkrok ligger fyren Långe Erik – en av Ölands största sevärdheter med enastående utsikt.

 

TIDÖVÄGEN

Alternativ till E18 mellan trafikplats Hallstahammar och Västerås

Upplev historiens vingslag längs med den vackra och upplevelserika Tidövägen. Här kan du beskåda två slott från bilfönstret; Tidö Slott och Strömsholms slott samt Rytterne kyrkoruiner, som har ursprung från 1200- och 1300-talet.

 

 

Källa: Allt om Resor

Uppdaterad: Juni 15, 2022