Punkt för punkt – så  kör du säkert i vinter

Punkt för punkt – så kör du säkert i vinter

Mekonomens bilexpert Magnus Blommé nämner snabbt ett antal viktiga detaljer att tänka på inför ännu en vinter på vägarna. Som att se över bilens torkarblad, kolla spolarvätskan, undersöka vinterdäcken och kanske göra en glasbehandling på framrutans utsida. Små insatser som kan göra stora skillnader och ge en klart säkrare bil till en liten kostnad.

– Medan vissa punkter är uppenbara är andra lättare att glömma bort. Så Mekonomen är alltid bilistens kunniga kompis när det kommer till att förbereda bilen inför vintern, säger han.

Vintern är återigen här – och med den följer i vanlig ordning ett antal olika konsekvenser att ta i beaktning för Sveriges alla bilister. Mer fukt i luften och smuts på vägarna, kallare temperaturer och därmed större påfrestningar för alla bilar och inte minst, ett mörker som lägger sig och gör all bilkörning svårare.

 

Dags att rusta din bil inför vintern?

Men det finns ett antal lika enkla som prisvärda sätt att som bilförare ta höjd för de utmaningar som väntar och därmed undvika otrevliga och kanske till och med farliga överraskningar. 

– Det viktigt att tänka på vissa saker och att förbereda sin bil för vintern. Bara en sån liten sak som ha gummimattor på golven kan vara till stor hjälp. Textilmattor torkar dåligt och funkar inte bra snöiga skor.  Då får man hela tiden in fukt på golven som sedan stiger och ger imma på insidan av rutorna, säger Magnus Blommé.

Magnus Blommé är bilexpert på Mekonomen.

Har närmare 400 verkstäder

Han är bilexpert på Mekonomen – som har 120 butiker och över 400 verkstäder i hela Sverige – och har i den rollen gjort ett 20-tal instruktionsfilmer om ämnen som är relevanta för de flesta förare. Hur man backar med släp, hur man bäst tvättar bilen, hur man monterar en cykelhållare…

I den här texten ska det dock handla om hur man bäst rustar sin bil inför vintern.

– Och det finns som sagt en del att ta i beaktning, men ofta är det enkla saker att se över. Jag har hur som helst förberett en lista här, och skulle man behöva hjälp med något så ska man ta med sig att Mekonomen är bilistens kunniga kompis när det kommer till allt detta, säger Magnus Blommé.

Så att för enkelhetens skull bocka av denna lista – punkt för punkt.

Det är mycket att hålla reda på inför vintern.

Se över torkarbladen

Avgörande för en bra sikt och för att ljuset från andra bilar inte ska störa i mörkret.

– Det är ju otroligt viktigt att se bra och tydligt, så det är av stor vikt att vatten och smuts inte stannar och fastnar på framrutan. Bra torkarblad gör en väldigt stor skillnad för sikten. Sedan är det många som inte rengör rutan på insidan, vilket alla borde göra. Annars blir det snabbt som en film på insidan som stör, speciellt nu på vintern, säger Magnus Blommé.

Handla torkarblad hos Mekonomen här

Testa batteriet

På Mekonomen kan man får hjälp att göra ett batteritest för 12 volt.

– Ett batteri har en livslängd på fyra till fem år, men är redan innan dess utsatt för risk beroende på körsätt och andra förhållanden. Så se över batteriet, hur det mår och hur gammalt det är. Det är som mest känsligt på vintern, när det är riktigt kallt. På vintern är man också beroende av många funktioner och värme i stolar och i bakrutan drar mycket ström. Har man möjlighet att underhållsladda sitt batteri är en laddare en bra investering för att få ut det mesta av sitt batteri. På Mekonomen kan man också få hjälp att göra ett batteritest. Då får man ett värde som antingen är bra eller som indikerar att man nog borde byta sitt batteri, säger Magnus Blommé

Här hittar du vårt sortiment av startbatterier

Behandla framrutan med siktförbättrare

Det finns flera olika sorters prisvärda rutbehandlingar som är enkla att göra själv.

– Regn och snö rinner av snabbare och bättre och då behöver man knappt använda torkarbladen… Rain-off, till exempel, gör rutan ogästvänlig för vattnet att fastna på. I stället blåser det av, och då slipper man torkarblad som låter och stör och man behöver inte använda en massa spolarvätska som också lämnar spår. En rutbehandling har otroligt många fördelar och är en sån där billig grej som håller i flera månader, säger Magnus Blommé.

Kika in vårt sortiment av siktförbättrare

Kolla belysningen

Magnus Blommé:

– Se över belysningen, att den funkar. Och den kanske går att uppgradera? Där hjälper Mekonomen gärna till att hitta rätt. Man kan ofta byta till en bättre glödlampa helt lagligt och det blir som en ny bil och en helt ny körupplevelse om man byter ut trötta Xenon-strålkastare mot helt nya. Sedan ska man se till att man har någon extralampa, för det är farligt om en lampa går sönder.

Vi har massor av produkter inom belysning. Här hittar du allt från glödlampor till led-ramper

Undersök vinterdäcken

Vikten av bra och fräscha vinterdäck är svår att underskatta på vintern, med ofta hala och dåliga väglag.

– Visst, de kanske har bra mönsterdjup, men hur gamla är de och hur mår de i övrigt? Gamla däck som förvarats fel kan bli stenhårda och då spelar ett bra mönster mindre roll. Så kolla skicket och även däckens datummärkning, för de kanske är för gamla och då är det dags att byta. Kolla också att de inte tappat luft under sommaren, för då kan det handla om pyspunka. Det är rent allmänt mindre lufttryck när det är kallt och då är det också lättare att det blir punka av sig själv, säger Magnus Blommé.

Vinterpreparera lister

Magnus Blommé:

– Om man smörjer listerna med bra produkter så fryser inte dörrarna fast. Extra viktigt om man har en frameless ruta, för då är det i stället stor risk att rutan fryser fast. Listsmörj innehåller till exempel lite silikon som gör att vattnet inte vill ligga där, och då samlas det inte heller skit. Då slipper man stå där och svära sen. 

Här kan du köpa listsmörj

Kolla spolarvätskan

Vinter innebär ofta kyla, och kyla påverkar som sagt vatten och vätskor.

– Det har blivit populärt med sommarspolvätska som löser upp insekter, men på vintern är det viktigt att ha en spolarvätska med fryspunkt i. Annars kan pumpar och grejer frysa sönder. Många slarvar här, men rätt spolarvätska är viktigt. Den ska vara vinteranpassad, säger Magnus Blommé.

Här hittar du prisvärd spolarvätska från Carwise

Frostskydda motorn

Viktigt främst för de som har en begagnad bil. Om kylarvätskan fryser i motorn är risken stor för allvarliga skador. I värsta fall kan hela motorn behöva bytas, vilket är kostsamt.

– I moderna bilar är det slutna system, men har man köpt en begagnad bil med osäker servicehistorik kan det vara värt att kontrollera kylarvätskan med en glykolmätare eller låta en verkstad undersöka saken. Att frostskydda motorn är en enkel och billig försäkring för att slippa framtida bekymmer, säger Magnus Blommé.

Behandla med lackskydd

Magnus Blommé:

– Om man är mån om sin bil kan man också behandla den med lackskydd, så att den inte samlar på sig skit. Man får en mer lättskött bil som klarar salt och andra påfrestningar bättre.

Snöborste och isskrapa

Billiga investeringar som kan spara lika mycket tid och bekymmer som pengar.

– Det låter kanske banalt, men jag möter många på vintern som saknar både snöborste och isskrapa. Har man en checklista inför vintern ska denna punkt med. Det är sällan mysigt att stå utan isskrapa tidigt på morgonen när det har frusit på och att köra med snö på taket kan kosta 1 500 kronor. Polisen är pigga på att dela ut böter här, för snö på taket är farligt. Bromsar man kan den enkelt hamna på vindrutan, säger Blommé.

Kika in den här funktionella snöborsten/isskrapan från Kungs.

Bogserlina, instruktionsbok, motorvärmarkabel och dragkrok

Magnus Blommé:

– Alla har en bogserögla, men det är enklare att få folk att hjälpa till om man fastnat i en snöhög och själv har en bogserlina. Den lilla investeringen är klart bättre än att vänta ett antal timmar på en bärgare. Instruktionsboken ska man också ha koll på, för den är en bra kompis. Det är bra att ha koll på bilens funktioner, för du kanske har en eluppvärmd framruta? Den är i så fall till stor hjälp vintertid. Leta även fram motorvärmarkabeln innan du behöver den, om man nu har motorvärmare, och tänk också på att en avtagbar dragkrok blir extra känslig på vintern. Smörj den redan nu så att den inte sitter som berget sen… Små detaljer, men ofta till stor hjälp.

Köp bogserlina här


Mycket av allt ovan går att göra själv, och inte sällan till en liten kostnad. Mekonomen finns tillgängliga i hela Sverige med kunniga medarbetare i alla 120 butiker. Vill man dessutom ha lite mer hjälp finns det också över 400 bilverkstäder med skickliga tekniker, som givetvis är utbildade för att även kunna serva elbilar.

– Vi ligger i bräschen för elbilsutvecklingen och våra mekaniker är också utbildade högvoltstekniker. Mekonomen är bilistens kunniga kompis. Vi har branschens bästa erfarenhet, hög tillgänglighet och stor kunskap för att hjälpa alla bilägare, säger Magnus Blommé.

 

Välkommen in till en av våra hundratals Mekonomen butiker & verkstäder så hjälper vid dig med bildelar, billtillbehör och tips för ett enklare billiv.

Uppdaterad: November 27, 2024