Bromsskivor

Något av det viktigaste som finns på ett fordon är bromsar och bromsskivor för att kunna få stopp på bilen. Bromsskivan sitter innanför hjulet och hör till bromssystemet. Skivan är en slitagedel som slipas ner lite varje gång en bil bromsar och är därmed något som regelbundet behöver ses över för en säkrare körning för dig och alla andra på vägarna. Skivorna har en minimum tjocklek som de inte får understiga vilket gör att bromsskivorna måste bytas ut regelbundet, då fordonet annars kan avvika från körbanan vid inbromsning.

Hitta delar till min bil!

Välj bil i lista

När är det dags att byta bromsskivor?

För en välfungerande bromsningen krävs det att dina bromsskivor håller den tjocklek som minimum krävs för att de ska fungera korrekt. Om det vibrerar i ratt eller pedal samt låter när du bromsar är det ett säkert tecken på att skivorna behöver bytas ut. En bromsskivas livslängd beror på material, körning eller om något börjar gå sönder av någon anledning. Det är viktigt att alltid byta ut bromsskivorna två och två på samma axel av fordonet för att få en jämn bromsverkan.

Vilka bromsskivor ska jag ha?

Som med det mesta till bilen finns det olika varianter beroende på vilken typ av bilförare är eller vilken typ av bil du kör. Det finns olika typer av bromsskivor för bland annat vanlig körning eller för en tuffare körning. En solid bromsskiva är en enkel skiva som oftast sitter bak på ett fordon medan en ventilerad bromsskiva, som ofta sitter fram på ett fordon, ger bättre kylning. Borrade skivor krävs vid hårdare körning eller vid tävlingsverksamhet.
I vårt stora sortiment här på Mekonomen.se finner du bromsskivor för just ditt fordon och för din typ av körning. Börja med att skriva in fordonets registreringsnummer på vår hemsida för att få fram de rätta skivorna direkt på skärmen via vår smarta filtreringsfunktion. Skulle du ändå känna dig osäker är du såklart varmt välkommen att kontakta oss via vår kundtjänst.
Du kan också läsa mer om vår ”Bra-Bättre-Bäst”-klassificering som ger en oberoende vägledning kring vilka produkter som kan passa bäst för just dig.

Byta bromsskivor själv?

De flesta som tycker om att serva sin bil på egen hand eller ”mecka lite i garaget” har antagligen kunskapen för att klara ett byta av bromsskivor själv. Men tänk på att bromsarna är den kanske absolut viktigaste funktionen i din bil och den som ger både dig och dina medtrafikanter säkerhet i trafiken. Så är du minsta lilla osäker på vad du gör är det viktigt att du kontaktar en auktoriserad verkstad. Och vi på Mekonomen kan såklart genomföra bytet åt dig. Väljer du att genomföra bytet själv så ska du tänka på att det behövs en monteringssats och även en bromsbeläggsats då bromsbeläggen alltid bör bytas ut samtidigt som bromsskivorna.