Bromsok

Bilens bromsok är en vital del av bilens bromssystem. Precis som allt annat kan dock bromsoken bli slitna med tiden och detta brukar framförallt märkas genom att bilen drar antingen lite åt höger eller lite åt vänster. Det är väldigt viktigt att aldrig köra med dåliga bromsok eftersom de kan påverka din bils bromssträcka avsevärt. Upplever du störningar som kan kopplas till bromsoken är det därför viktigt att du byter direkt. Och vi har såklart allt du behöver för att komma till rätta med dina problem.

Hitta delar till min bil!

Välj bil i lista

Byt dina bromsok i tid

Direkt du upplever problem med dina bromsok så är det dags att byta. Med dåliga bromsok kommer du att få sämre bromssträcka och det kommer att få en negativ inverkan på allt som har med din inbromsning att göra. Så var uppmärksam när du märker problem. Bromsoken är en vital del av bilens funktionalitet.

Fungerande bromsar är A-O för en säker bilkörning. Och som vi redan konstaterat är bromsok en fundamental del för att ha just fungerande bromsar. Det som bromsoket gör är att den överför kraften från när du trycker i bromspedalen till bromsbelägget som i sin tur pressas mot bromsskivan. Det är denna process som gör att din bil bromsar in.

Det finns tydliga tecken på att bromsoken börjar bli gamla och utslitna och det är framförallt, som vi redan nämnt, att bilen brukar börja dra något åt antingen höger eller vänster när du bromsar. Att köra med dåliga bromsok är aldrig bra och påverkar i stor utsträckning hur säker din bilkörning är eftersom gamla och dåliga bromsok påverkar din bils bromssträcka i form av att den förlängs markant.

Olika typer av bromsok

Generellt kan man säga att det finns två typer av bromsok, fasta bromsok och flytande bromsok. Flytande bromsok består av en eller två kolvar som placeras på den inre sidan av bromsskivan. Dessa förflyttar bromsoket när du bromsar. Flytande bromsok däremot skapar ett ekvivalent tryck på båda sidor av skivbromsen och ger en behaglig inbromsning. Däremot kan det flytande bromsokets konstruktion leda till att smuts tränger sig in och på så sätt låser funktionaliteten. Om så är fallet är det viktigt att man rengör och smörjer. De fasta bromsoken å andra sidan har en eller flera kolvar som sitter på vardera sida om bromsskivan. Dessa kolvar pressar från båda hållen på bromsbelägget mot bromsskivan så att bilen bromsar. Denna typ av bromsok är mer känslig för ojämnheter och har en mer avancerad teknik än de flytande bromsoket.

Se till att välja rätt bromsok till just din bil

För att hitta rätt bromsok till just din bil är det en bra början att fylla i ditt registreringsnummer här på sidan. Genom att du fyller i ditt registreringsnummer så visas nämligen endast de bromsok upp som passar till just din bil. Behöver du mer vägledning eller hjälp så är du varmt välkommen att kontakta vår kundtjänst. Vi hjälper dig såklart att hitta rätt och säkerställa att din bil fortsätter att bromsa in tryggt varje gång du trycker ner pedalen.