Bränsledunkar

Att förbereda bilen med en extra bränsledunk kommer ni vara väldigt glada över den dagen det plötsligt behövs. Vissa väljer att ha en liten skvätt bränsle uppfylld för reservanvändning medan vissa nöjer sig med att ha en tom bränsledunk redo ifall man måste ta sig till närmsta bensinmack på annat sätt för att hämta bränsle ifall olyckan plötsligt är framme. Det är också en enkelt sätt att bli en vardagshjälte om man kanske kan hjälpa någon annan som står fast längs vägen.

Bränsledunkar i olika modeller

Hos oss på Mekonomen.se hittar du ett brett utbud av bränsledunkar i flera olika former och utföranden. Vissa är specialanpassade för vissa ändamål medan vårt största utbud består av bränsledunkar som kan användas för alla typer av bränsleförflyttning eller uppbunkring.

Vi har bränsledunkar med utrymme för allt från 5 till 20 liter och vi har såklart även tillbehör som gör användandet av din bränsledunk enklare. Korkarna på våra bränsledunkar från Never Stop är dessutom marknadens bästa enligt ett test från Sveriges Tekniska Forskningsinsitut.

Säker användning – var varsam med din bränsledunk

Som alltid när bensin och bränsle hanteras är det väldigt viktigt att du är varsam och försiktig. Ett felaktigt användande kan vara farligt för både dig själv, dina medmänniskor och framförallt miljön. Några av de bästa och viktigaste tipsen för ett säkert användande av bränsledunkar och bensinhantering har vi därför listat nedan.

  • Använd alltid rätt behållare anpassad för din typ av bränsle
  • Använd endast behållare som godkänts av ett nationellt erkänt testlaboratorium
  • Se till att behållaren alltid är tätt tillsluten
  • Du bör se till så att din behållare förses med en pip för att göra det möjligt att hälla utan spill och därmed minimera uppkomsten av ångor
  • Du ska aldrig förvara bensin-/bränsledunkar i direkt solljus
  • Både fyllda och tidigare använda bränsledunkar ska förvaras i ett väl ventilerat område, på avstånd från barn och djur.
  • Hantera alltid dina bränsledunkar med stor försiktighet – att komma nära levande eld eller extrem värme är såklart självklarheter
  • Du bör i regel heller inte förvara bensin eller annan typ av bränsle i källaren, eftersom eventuella ångor i så fall inte ventileras bort
  • Tänk också på att vid eventuella läckage så rinner bensin och andra bränsle snabbt genom marken och ut grundvattnet. Lagra och använd därför bensin och bränsleutrustning så långt bort från ditt dricksvatten som möjligt.

Som med mycket annat handlar det alltså om försiktighet och ett stort mått av sunt förnuft. Det är absolut ingen fara att hantera bränsledunkar och det är inget du ska vara rädd för. Men se till att du vet hur du bäst hanterar just din bränsledunk. Alla tillbehör du behöver, i form av korkar, plasttrattar och packningar, hittar du såklart också här på Mekonomen.se.