Vinterfixa bilen: Så klarar du dig hela vägen fram till våren

Vinterfixa bilen: Så klarar du dig hela vägen fram till våren

TV: Här är bilexperten Magnus Blommés bästa tips!

 

Rätt spolarvätska

Det är nu under vinterhalvåret som vi behöver spolarvätskan allra mest. Smuts och salt som stänker upp kan på bara sekunder förstöra sikten.

När det är kallt ute är det viktigt att ha spolarvätska som klarar riktigt låga temperaturer, annars riskerar spolarsystemet att frysa sönder. Kanske fuskade du lite i höstas och bara fyllde på vatten? Då är det hög tid att ersätta med riktig spolarvätska.

 

Bra däck med rätt tryck

Förmodligen har du redan vinterdäck på din bil – men har du kontrollerat skicket på dem? Mönsterdjupet ska vara minst 3 millimeter för att däcken ska vara godkända, det gäller både dubbade och dubbfria vinterdäck. Se också till att lufttrycket är rätt för att du ska ha maximalt grepp i halkan.

 

Frostskydda motorn

I din bilmotor finns kylarvätska. Om den skulle frysa är risken stor för allvarliga skador, i värsta fall kan hela motorn behöva bytas. Om du har koll på att din bil har servats ordentligt på en bra verkstad är det säkert inga problem, men har du köpt en begagnad bil kan det vara klokt att undersöka kylarvätskan. Kontrollera med en glykolmätare eller besök din Mekonomenverkstad.

OBS! Undvik att öppna locket till kylarvätskan när motorn är varm! Då är det tryck i systemet och du riskerar att skadas av het vätska som kan spruta ut.

 

Byt torkarblad

Bra torkarblad är ett måste under vintern. Är de slitna kan de lämna irriterande spår efter sig som stör sikten eller så bara vispar de runt med snö och vätska på rutan. Känn på torkarbladen med ett finger. Känner du hack? Är ytan ojämn? Då är det dags att byta. Ett bra torkarblad spar också på mängden spolarvätska och minimerar tiden med dålig sikt.

 

Fixa bilens gummilister

Nu har de flesta bilar fjärrkontroll till dörrlåsen. Det betyder att allt fler slipper kämpa med frusna lås. Men, det är inte ovanligt att dörrarna inte går att öppna i alla fall. Förklaringen är att fukt som sätter sig på gummilisterna runt dörrarna fryser fast. Smörj med listskydd så slipper du problemet.

 

Batteriet

Under vintern utsätts ditt bilbatteri för hårda påfrestningar, speciellt om bilen oftast körs korta sträckor. Det kan vara smart att underhållsladda lite då och då, smidigast är att ha en fast monterad laddare tillsammans med motorvärmaren. Det kan du få hjälp med hos din Mekonomenverkstad.

 

Ha med rätt saker

Vissa saker är bra att alltid ha med i bilen under vintern. En snöborste, en snöskyffel, startkablar, en varm filt, varningspuck, en ficklampa och en reflexväst kan göra stor skillnad om något händer.

 

Serva bilen

Om en bil servas på rätt sätt minskar risken för haverier. Under en riktig service kontrolleras dessutom bilens grundläggande funktioner och säkerhetssystem. Det kan därför vara en klok investering att serva inför vinterns långresor.

Och servar du på Mekonomen får du dessutom assistansförsäkring* under ett år på köpet. Det innebär att du får hjälp om din bil plötsligt stannar eller vägrar starta. Du får även hjälp vid bensinstopp, punktering eller om du tappar bort din nyckel.

*Fullständiga villkor på mekonomen.se

Uppdaterad: November 30, 2023