10 sätt att slippa is och imma

10 sätt att slippa is och imma

Använd kupévärmare

Det finns en mirakelkur mot allt vad is och imma heter – kupévärmaren. Utrusta din bil med motorvärmare och koppla sen in en bra kupévärmare. Då kan du alltid sätta dig i en varm bil med siktfria rutor.

 

Tvätta rutorna på insidan…

Smuts och fett som sätter sig på insidan av rutorna gör det lättare för imma att få fäste. Och imman kan bli till is som måste skrapas bort. Därför är det bra att då och då tvätta rutorna ordentligt med ett bra fönstertvättmedel. Det finns också speciella våtservetter som klarar uppgiften, bra att alltid ha i bilen.

 

…och på utsidan

Tvätta vindrutan ofta under vintern, annars riskerar små sandkorn och annan smuts att repa rutan när du skrapar bord snö och is. Och en repig ruta betyder sämre sikt.

 

Undvik att dra in fukt i bilen

Förare och passagerare drar med sig fukt in i bilen. Och denna fukt kan sen bli imma. Sparka av skorna ordentligt om det är snö och undvik att ha med blöta textilier inne i bilen.

 

Använd imskyddsduk

Torka inte bort imma med handen, det straffar sig snabbt. Fett från huden sätter sig på rutan och skapar förutsättningar för ännu mera imma. Det är bra att alltid ha något att torka med i bilen, till exempel en imskyddsduk.

 

Skaffa bra mattor

Mjuka textilmattor kan kapsla in mycket fukt. Skaffa istället rejäla gummimattor med hög kant så kan du enkelt hälla ut vätska, till exempel när snön på dina skor har smält.

 

Använd torrboll

En torrboll samlar effektivt ihop överskottsfukt och minskar risken för imma, mögel och dålig lukt. Torrbollen kan användas i bilen, men också i till exempel husvagnar och båtar. Glöm dock inte att tömma behållaren lite då och då.

 

Använd isspray

Har du ingen kupévärmare? Synd. Då vet du hur det känns att skrapa en isig ruta. Det finns dock genvägar här, en är att använda isborttagningsmedel. Det är bara att spraya på rutan och se hur isen smälter på några sekunder.

 

Använd snöborste

Det går så klart att borsta bort snön från bilen med händerna eller med jackärmen… men det är inte så trevligt. Att alltid ha en riktig borste till hands gör jobbet betydligt enklare.
Dessutom kan du använda borsten till att ta bort snö från dig själv så att du slipper få in onödig fukt som sen blir till imma i bilen.

Inlagd: November 20, 2018