Lär känna bilen – använder du alla funktioner?

Lär känna bilen – använder du alla funktioner?

Färddator

De flesta bilar är utrustad med någon typ av färddator, men långt ifrån alla har koll på vad den egentligen gör. I färddatorn finns ofta mycket information som kan göra ditt billiv lite enklare. Till exempel kan du få hjälp med att övervaka din bränsleförbrukning, hålla koll på körsträckor och få reda på hur långt man kan köra innan man måste tanka.

 

Eluppvärmd vindruta

Vissa bilar har eluppvärmda vindrutor – men det har inte alla ägare koll på. Om du tittar nära på rutan och upptäcker att det går tunna parallella trådar inuti glaset så kan du ha dragit en vinstlott. En eluppvärmd vindruta trollar snabbt bort imman när du startar bilen. Tänk på att denna funktion drar mycket ström och ökar behovet av att underhållsladda ditt batteri om du kör korta sträckor. Hade du ingen? Skaffa motor- och kupévärmare som värmer bort imma, snö och is. Du får hjälp hos Mekonomen.

 

Adaptiv farthållare

En adaptiv farthållare är en skön funktion när man kör på lite större vägar. Bilen håller den hastighet man ställer in, men saktar själv in om man skulle hinna ikapp ett långsammare fordon och accelererar igen när det blir fritt framför. Har din bil adaptiv farthållare bör du definitivt bekanta dig med funktionen.

 

Tanksymbolen

Har du som många andra svårt att komma ihåg på vilken sida tanklocket sitter? Titta på bränslemätaren. Där finns nästan alltid en liten pil som markerar vilken sida som gäller. Smart, va?

 

Bränslevärmare

Många svensksålda bilar, framförallt dieseldrivna, har inbyggda bränslevärmare med tidur. Här kan du sätta en timer som startar en värmare som förvärmer både motor och kupé. Det betyder att du slipper skrapa rutorna och kan njuta av att köra iväg i en varm bil.
Finns det ingen bränslevärmare i din bil? Då är det enklast att låta montera en elektrisk motorvärmare och köpa till en kupévärmare. Det kan du få hjälp med hos Mekonomen.

 

Öppna alla rutor

Vissa bilar med elektriska fönsterhissar, till exempel de flesta Volvomodeller, har en vädringsfunktion som kan vara bra att känna till. Om man håller inne upplåsningsknappen länge åker bilens alla rutor ner. Vill man sen stänga dem håller man inne låsknappen tills de är stängda.

 

Parkeringsassistent

Allt fler bilar utrustas med parkeringsassistent. De är utformade på lite olika sätt, men de flesta kan själva identifiera en tom P-ruta och hjälper dig sen att manövrera in ditt fordon på rätt plats. Undersök om det finns i din bil och testa. Parkeringsassistenten är både praktisk och rolig. Exakt hur det funkar kan du läsa om i din instruktionsbok.

 

Ställbar ratt

Det är viktigt att sitta bra i bilen, speciellt om man kör mycket. Alla har dock inte koll på att man ofta kan justera ratten så att man hittar en optimal körställning. Undersök hur det är i din bil, rätt inställning kan göra körningen mer avslappnad.

 

Svankstöd

Vissa bilstolar har justerbara svankstöd som kan göra sittställning bättre. Ofta regleras det med en liten ratt på sidan av sätet, ibland är funktionen elektrisk. Undersök hur det är i din bil så kan du kanske få en betydligt bekvämare upplevelse av nästa tur.

 

Bluetooth

Det är ju förbjudet att använda en handhållen telefon när man kör bil – men om du har bluetooth i din bil kan du koppla upp dig och prata hur mycket du vill. När du ändå är inne på ämnet – ta reda på om det finns andra uppkopplade funktioner och appar som kan göra ditt billiv både lättare och roligare.

Inlagd: November 20, 2018