Moderna tekniken som gör din bil roligare

Moderna tekniken som gör din bil roligare

 

 

Backkamera

Har man en gång vant sig med att ha en backkamera vill man inte vara utan, att se exakt vad som händer bakom bilen när man backar i trånga utrymmen är guld värt. Backkameran är ett utmärkt hjälpmedel när man ska backa till ett släpfordon som en husvagn, släpvagn eller ett hästsläp. Att eftermontera en backkamera är inte speciellt komplicerat.

 

Koppla upp din smartphone

Många biltillverkare skryter om att de nu ger sina kunder möjligheter att ansluta sina smartphones till bilarnas infotainmentsystem. Du behöver dock inte lägga 100 000-tals kronor på en ny bil för att få de här funktionerna – det går att eftermontera en ljudanläggning som ger dig möjlighet att köra appar, få tillgång till musik, filmer – och Apple CarPlay.

 

Hållare för surfplatta

Under längre bilresor ägnar sig många passagerare, kanske framförallt yngre, åt att titta på surfplattor. Men att ha sin platta i knät innebär en påfrestning för nacken när man tittar nedåt under en längre tid. Det är inte heller en bra position om man har lätt för att bli åksjuk. Det finns smarta hållare som man fäster i nackstöden. Bra grej inför påsklovsresan?

 

Handsfree

Händerna på ratten – det är en bra regel när man kör bil. Behöver man prata i telefon under resorna kan det vara smart att utrusta sin bil med handsfree. Det finns smidiga lösningar som inte kräver någon installation, men som har både bluetooth och inbyggda högtalare.

 

DAB

DAB-radio ger många fördelar, bland annat innebär den digitala tekniken möjligheter till betydligt fler radiokanaler än det gamla analoga FM-bandet. Många länder, bland annat Norge, överger den analoga radion till förmån för DAB. Kanske dags att uppdatera din bil med en DAB-stereo?

 

Navigator

De flesta smartphones erbjuder lösningar för navigering, ofta utan kostnad. Men glöm inte en sak: Att navigera med en telefon betyder oftast att man förbrukar stora surfmängder. Kör man mycket eller tänker köra utomlands kan det mycket väl löna sig med en separat navigator till bilen. Då får man i regel också ett antal funktioner som saknas i mobiltelefonen. Ännu bättre: Satsa på en stereo med inbyggd navigation.

 

LED-ramp

Det är skönt att ha bra belysning på bilen, speciellt när man kör långt på mindre vägar. Allt fler väljer nu att montera LED-ramper på sina bilar och det finns många fördelar med den här typen av extraljus. LED-ramperna är diskreta och fördärvar inte utseendet på din bil, de drar inte heller så mycket ström. Ingen anledning att oroa sig för att bilens generator inte ska räcka till, alltså.

 

Stereo med DVD

Är du trött på den gamla originalmonterade ljudanläggningen? Byt ut den! En modern enhet med bra ljud och DVD-skärm blir ett ordentligt lyft för känslan i kupén. De flesta modellerna kommer med bluetooth och möjligheter att spela upp ljud från externa källor som CD, USB och DVD. Många har också pekskärm, vilket underlättar när man navigerar mellan olika funktioner.

 

Alkomätare

Självklart ska man alltid vara nykter när man kör bil. Ibland kan det dock vara svårt att veta exakt hur det står till med promillehalten, framför allt dagen efter. Har du alkohol kvar i kroppen eller är du lite bara trött efter en trevlig kväll? Med en bra alkomätare får du svaret.

Inlagd: Mars 21, 2017