Så får du toppmoderna funktioner i din gamla bil

Uppkopplade bilar med nya smarta funktioner är den hetaste trenden i bilvärlden. Uttrycket ”connectivity” har blivit ett viktigt begrepp och biltillverkarna tävlar om att kunna erbjuda så många olika digitala tjänster som möjligt för att göra vardagen lite enklare för sina kunder. Den här moderna teknologin erbjuds dock än så länge mest i de nyaste modellerna, bilar som långt ifrån alla har råd att köpa.

 

Du behöver inte byta bil

Men man behöver inte köpa en ny bil för att få tillgång till den nya uppkopplade bilvärlden – snart kan du få funktionerna i den bil du redan har. Med hjälp av en liten hårdvara som kopplas in i bilen OBD-port och en app i din smarta telefon öppnas en ny värld av digitala hjälpmedel som kommer att göra ditt billiv betydligt enklare.

– Via appen får bilägaren till exempel hjälp med att förstå sin bil bättre. Här får man hjälp med att tolka eventuella felkoder som dyker upp, här kan man också få information om det börjar bli dags att byta bromsbelägg eller om spänningen är för låg i batteriet, berättar Petra Bendelin.

 

Många tjänster

De nya funktionerna kommer inte bara att handla direkt om bilen, här kommer en stor bredd av tjänster och erbjudanden att finnas. Redan nu finns förutom Mekonomen och Telenor också Bertel O. Steen, Circle K, Easypark, If Skadeförsäkring och Swedspot med i projektet. Och tanken är att utbudet av smarta tjänster och funktioner ska växa.

– En del av finessen är att det blir ett öppet ekosystem där tjänsterna skapas utifrån de behov och intressen som finns, säger Petra Bendelin.

 

Har testat tjänsten

Den nya uppkopplade tjänsterna från Mekonomen har ännu inte lanserats, just nu pågår interna pilottester. Petra Bendelin har själv hunnit prova hur det fungerar och har redan hittat sin favoritfunktion.

– Eftersom jag kör tjänstebil behöver jag hålla koll på alla mina resor. Därför är den körjournal som finns i systemet det som jag använder mest. Jag ser också fram mot att använda Easy Parks funktion som ska hjälpa mig att navigera till platser där det finns lediga parkeringsplatser, säger hon.

Inlagd: Mars 21, 2017