Så håller du barnen glada under bilresan

Så håller du barnen glada under bilresan

1. Planera MED barnen

Vare sig resan går till Bjurträsk eller Berlin – låt barnen vara med och bestämma om hur resan ska gå till. Vägar, sevärdheter, val av resmat, avresetide… Ja, allt blir lättare när alla varit delaktiga i besluten. Varför inte låta barnen ha tillgång till kartbok, resehandböcker eller kart- & rese-appar? På så sätt kan de följa upp er planering under själva resan. (Att på flygresan se flygplanet hacka sig fram på tv-skärmen över en världskarta kan vara världens tråkigaste ”film” – men vi kollar ändå…)

 

2. Packa i tid

Att stressa in barn och bagage i bilen i sista stund är aldrig en bra start på resan. Alla blir irriterade, ingen väska blir rätt placerad och du kommer med största sannolikhet glömma något som – lite senare under resan – är grunden till tredje världskriget i din bil.

Kolla in fler packningstips här!

 

3. Pausa ofta

Ja, alla vill komma fram. Men det sättet att tänka gör också att vägen dit blir på tok för mycket transportsträcka. Försök att göra ”vägen till målet”. Hitta på saker – de små äventyren/avstickarna till en sjö eller ett mysigt fik kanske gör att ni kommer fram nån timme senare, men vad föredrar du: harmoni eller helveteshumör? Och enkla sträcka-på-benen-pauser är både underskattade och extremt effektiva mot ”bråk i baksätet”. Ta med en boll och spring bort överskottsenergin!

 

4. Tydliga regler

Trött på att tjata för att få slut på bråken & gnället? Sätt upp tydliga regler före resan – om det bråkas efter tillsägelse så blir det konsekvenser. Till exempel ingen glass efter lunchen. Extremt viktigt att sedan fullfölja, annars betyder reglerna ingenting.

 

5. Förbered tidsfördriv

Att ha nåt att göra under turen är kanske viktigast av allt – för hur mycket du än planerar så är en lång bilresa en lång bilresa. Har du fler än ett barn är det bra att inte bara tänka ut tidsfördriv där alla deltar utan även saker som är individuellt anpassade.

  • Ladda upp med filmer, musik, sagor/böcker. Köp filmer (från till exempel Itunes), skapa passande spotifylistor (eller ännu hellre, låt barnen göra det) och ta ett långlån på biblioteket. Att ha med en ryggsäck full av böcker, som bara får läsas på resan, är ett äventyr i sig – men inget för de som lätt blir åksjuka. Ritböcker & korsord är också bra!
  • Räkna snälla tanter & gubbar. Va, vad är det här? Jo, det handlar om att vinka till andra bilister – det som kör förbi eller blir passerade. Den som får flest vinkningar tillbaka vinner! Detta räknande går förstås att anpassa till andra lekar – räkna röda och/eller gula bilar, kossor på närliggande ängar (ropa ”Mu”), hästar, snabbmatsskyltar… Lekarna och fantasin räcker till Långtbortistan och tillbaka!
  •  Sånger & ramsor. Det finns mängder av härlig musik och roliga rytmövningar som är perfekta för bilresan. Googla dina favoriter. Eller kör karaoke för hela slanten!
  • Ordlekar finns kvar för att de är populära. Den vanligaste på bilresan? Bilda ord av bilarnas registreringsskyltar. Gör det på tid för att skapa ytterligare spänning.
  • Frågelekar. Till exempel: Tänk på en känd person och så får de andra ställa son, ett djur eller något annat och så fpa .a tillbaka vinner!storfram på tv-skärmen över en världskarta kan år de andra ställa ja-och-nej-frågor. Den som först kommer på vem du tänker på vinner. För mindre barn byt till att tänka på exempelvis djur.

 

6. Uppgradera tekniken

Surfplattor och smartphones kan ibland vara rena gudagåvor på en bilresa. Men se till att du har det som behövs. Räcker surfhastigheten/potten? Har du en bra och säker hållare? Är de extremt nödvändiga hörlurarna anpassade för längre lyssning och håller de tätt? Det kan vara värt att titta på nya! Och se till att du har möjlighet att ladda via cigarettuttaget – det kan rädda hela semestern.

Våra produkter för en smidigare resa med barn i bilen.

Inlagd: Juni 28, 2016