Automattvätt bil

Allt du behöver veta om automattvättar

Bilen är smutsig igen och det börjar bli hög tid att snygga till den. Du kanske tvekar inför jobbet eller har helt enkelt inte tid att tvätta bilen själv – och väljer istället automattvätten. Andreas Högberg, distriktschef på Mekonomen i Södermanland, berättar allt du behöver veta om automattvättar.

 

Hur bra är det att tvätta i automattvätt egentligen? Vad finns det för risker och fördelar?

– Det sliter mer på bilen om det är borstar för då kan det bli repor i lacken. Det är en maskin som tvättar och då finns det ju alltid risker. Men det finns också miljöfördelar, säger Andreas Högberg, och fortsätter:

 

– Ett reningsverk tar hand om allt spillvatten innan det släpps iväg. Det finns oljeavskiljare som tar hand om allt farligt avfall innan du åker iväg, till skillnad från när du tvättar bilen hemma på gården.

 

Finns det olika varianter av automattvättar?

– Ja, man kan köra bilen i en automattvätt med eller utan borstar. Har man borstar blir det säkert renare men det finns risk att det blir repor i lacken, och utan borstar blir det inte lika rent men det är skonsammare mot lacken. Det finns för- och nackdelar med båda.

 

Behöver man avfettning varje gång man kör bilen i biltvätten?

– Nej, det behöver du inte, åtminstone inte på sommarhalvåret. Avfettning är till för att ta bort tjära och salt vilket vi inte har så mycket av på sommaren. Åker man däremot vid ett vägbygge och får asfalt på bilen kan man behöva avfettning på sommaren. Men det är främst under vinterhalvåret som avfettning behövs.

andreas_hogberg

Andreas Högberg Ålder: 36 år. Bor: Flen. Gör: Distriktschef Mekonomen Södermanland.
Uppdaterad: Juni 29, 2022