Så väljer du rätt motorolja

Så väljer du rätt motorolja

Att välja rätt motorolja för din bil kan verka skrämmande, då det finns olika typer av motorolja på marknaden som är utformade för olika ändamål. Mekonomens Johan Fornell har koll på oljor och hjälper dig att välja rätt i djungeln.

 

Vad ska man tänka på när man köper motorolja?

– Att man har rätt viskositet, alltså tjocklek, på oljan och även att du får rätt typ, om det är helsyntetisk, delsyntetisk eller mineralbaserad olja, säger Johan Fornell och fortsätter:

– Du kan titta i instruktionsboken, där står det exakt vad du behöver till din bil. Har du problem att hitta det kan du vända dig till oss så kan vi få fram det på registreringsnumret.

 

Är det någon skillnad mellan gamla och nya bilar?

– Man kan säga att de lite nyare bilarna kör oftast på helsyntetisk olja och de lite äldre modellerna kör på mineralolja.

 

När man väl är i affären – är det dyrast motorolja som gäller?

– Nej, det är inte alltid den dyraste oljan som är bäst för din bil. Eller, det finns ju den här longlife-oljan som har lite längre bytesintervall, där du kan köra ungefär 1,5 år innan du behöver byta den. Och den är oftast lite dyrare.

 

Spelar vädret någon roll i val av motorolja?

– Det skiljer sig lite om du ska köra i varmare klimat eller här hemma. Så man får fråga om kunden ska utomlands för då kanske man ska ha en tunnare olja.

 

Hur ofta ska jag byta motorolja?

– Ungefär en gång per år.

 

Hur ofta ska jag kontrollera motoroljan?

– Antingen om oljenivån går ner, då kan du kolla om det är något tryck på den, så du ser om det är olja där. Men det kan man kolla lite titt som tätt. Då har du den här minimum och max på stickan och ser att det kanske börjar bli dags att fylla på. Då kan du fylla på en liter och se hur mycket det stiger på stickan.

 

Vad är de tre viktigaste sakerna att tänka på?

– Mängden, så att du inte fyller på för mycket olja. En annan viktig sak är att du ser till att få rätt olja, helsyntet eller mineralolja, och viskositet för din bil.

 

Upptäck vårt stora utbud av motorolja till din bil.

johan_fornell1 Johan Fornell Ålder: 26 år. Bor: Kristianstad. Gör: Butiksförsäljare Mekonomen Hässleholm.
Uppdaterad: Juli 25, 2023