Byta olja – så gör du

Byta olja – så gör du

Byta olja i bilen är varken kladdigt eller svårt, om du gör på rätt sätt och har rätt verktyg. Här går Mekonomens expert Magnus Blommé igenom steg för steg hur du byter motorolja i bilen, vilka verktyg som är bra att ha vid oljebytet och vad som är viktigt att se upp med:

För att byta olja på din bil är det viktigt att motorn är varm eftersom alla partiklar hänger med och oljan blir mer lättflytande, vilket gör att den åker ut enklare. Öppna sedan oljelocket för att snabba upp processen. Det är också viktigt att du tar på dig skyddshandskar för att skydda händerna mot värmen och kemikalier i oljan. För att utföra oljebytet behöver du ett uppsamlingskärl, oljefilter, ny olja, oljefilteravdragare, nyckel till oljepluggen, samt en ny oljepluggspackning.

När du skruvar isär pluggen är det viktigt att hålla tryck uppåt så att du kan få loss den säkert i ett svep. För att enklast få bort oljefiltret använder vi en oljefiltertång och se till att packningen följer med bort. Om packningen sitter kvar på motorn när du skruvar på ett nytt filter finns det stor risk för läckage. När du byter olja bör du också byta tätning till oljepluggen genom att ta bort den gamla och sätta dit den nya. När du sätter dit den nya pluggen med den nya packningen bör du torka rent runt så att det inte finns någon smuts. Det nya filtret skruvas dit endast för hand och färsk olja tas på tätningen för att undvika läckage.

Oljan ska inte bara smörja motorn utan också kyla och transportera smuts, så kvalitet betyder även något här. Till en bil som rymmer ungefär 4 liter olja kan du fylla på ungefär 3,5 liter och kolla nivån och fylla på det sista. När du har fyllt på oljan är det dags att sätta på oljelocket och starta upp bilen så att även oljefiltret fylls med olja. Låt bilen gå i några sekunder och stäng sedan av för att kontrollera nivån. Efter att du har bytt olja kan det vara normalt att oljelampan lyser ett kort tag, men om den fortsätter att lysa bör du stänga av omedelbart eftersom det kan indikera att något är fel. Oljetryckslampan är släckt, då har du oljetryck. Ta upp stickan, torka av den ordentligt, enda ner i botten, sedan ta upp och läs av. Fyll eventuellt på lite grann.

Uppdaterad: November 24, 2023