Så slipper du imman på rutorna – bästa knepen

Så slipper du imman på rutorna – bästa knepen

Det är fukt inne i bilen som orsakar imma på rutorna. Det handlar om fukt i luften som kondenserar vid temperaturomslag, vatten som kan läcka in någonstans och fukt som förare och passagerare tar med sig in i bilarna.
– Så här års drar man till exempel ofta in snö med skorna och har blöta jackor på sig. Den fukten behöver man försöka få ut ur bilen för att slippa imman, säger Clara Englund, Mekonomen Uppsala Boländerna.

 

Flera knep

 

Det finns ett antal sätt att driva ut fukten från din bil. Ett effektivt sätt är att använda en kupévärmare. Då slipper du också skrapa is på utsidan av rutorna. Vill du ha ur så mycket fukt som möjligt kan det vara en bra idé att låta en sidoruta vara öppen någon centimeter. Då kan den varma luften trycka ut fukten ordentligt. Har du inte den möjligheten finns andra knep som kan hjälpa.
– Ett exempel är så kallade Pingipåsar som finns i olika storlekar. Du lägger dem i bilen så suger de åt sig fukten. När de är fulla med fukt kan du torka dem i mikrovågsugnen och sen använda dem igen, säger Clara.

 

Använd plastmattor

 

Ett annat tips för att se till att den fukt du drar med dig in i bilen inte stannar kvar, är att byta ut tygmattorna och i stället använda plastmattor.
– Ja, plast är bättre än tyg, tycker jag. Det finns bra mattor som är lite skålformade. De kan du bara ta ut ur bilen och sen hälla av vattnet som samlats där, säger Clara.

Uppdaterad: November 30, 2023