Byta torkarblad

Byt torkarblad ofta

Regn och rusk, snö och slask. Bilens vindrutor får ta emot mycket under höst och vinter, sikten är ibland oerhört dålig vilket kan vara en direkt trafikfara. Då är spolarvätska och nya torkarblad en riktig livräddare menar Ann D´Adda på Mekonomen i Västerås.

Viktig med nya torkarblad

Att ha fräscha, rena och nya torkarblad samt rätt spolarvätska som är avsedd för rätt säsong är viktigt för att få bort all trafikfilm ordentligt, insekter, regn och snö. Har du gamla dåliga torkarblad får du ränder på rutan där bladen inte tar bort vatten vilket gör att du får sämre sikt, säger hon.

Hur ofta ska man byta torkarblad?

Det bästa är att byta torkarblad minst två gånger om året, när en ny årstid börjar. Bladen får till exempel under vintern utstå mycket salt, snö och is – då torkar gummit vilket leder tillsämre torkförmåga. Annars byter man när man ser att det börjar bli ränder på rutan av torkarbladen.

Det finns många märken. Vilka torkarblad är bäst?

Det finns några fabrikat som har bättre kvalitet på gummit – samt rätt fäste till bilen, vilket gör monteringen enkel.

Det finns både billiga och dyra torkarblad – spelar priset någon roll?

Ja, billigare blad har oftast sämre kvalité på gummit så det torkar fortare. Då får man ränder på rutan och du måste byta torkarblad oftare. Dessutom har de billigare oftast ett multifäste för att kunna passa fler bilar vilket innebär att de är krångligare att montera.

Spolarvätskan då – ska jag välja färdigblandad eller köpa koncentrerad vätska och blanda själv?

Det är bäst är att köpa koncentrerad spolarvätska. Den har lägre literpris än äfrdigblandad, den har också bättre frysskydd även när du blandar 50/50.

Det finns spolarvätska för sommar och för vinter. Vad är skillnaden?

Sommarspol har inget frysskydd vilket gör att den inte går att använda på vintern. Däremot har sommarspolen bättre egenskaper för att ta bort insekter som det ju finns mycket av på sommaren!

Viss spolarvätska har dofttillsatser. Bra eller dåligt?

Dofttillsatsen innebär att det blir inte en lika stark spritdoft. Om du vill ha en mildare doft så är spolvätska med äppeldopft ganska mild.

Finns det några andra saker jag kan göra för att optimera sikten i höst/vinter?

Det finns siktförbättrare att köpa som tar bort trafikfilm – och även insekter under sommaren.

 

Uppdaterad: Juni 02, 2022