5 trafikfaror i höst – så undviker du dem

5 trafikfaror i höst – så undviker du dem

1. Sikten

Bra lysen är a och o – och det finns massor av extraljus att välja på. Ibland är vi lite fåfänga och tycker att extraljusen inte är så snygga, men i dag finns det faktiskt en uppsjö med smarta extraljus som inte ser ut som Mussepiggöron i fronten. Och kom ihåg, det går även att förbättra backljusen.

 

2. Vilt

Vi kommer att gå in i en regnigare period nu, och det blir dags för vildsvinsjakt, älgjakt och rådjursjakt. Djuren är en stor fara för bilisterna. Det går aldrig att gardera sig – men med bra sikt så kan man få syn på djuren från längre håll.

 

3. Regnet

Att ha bra rutor och bra vindrutetorkare är en både billig och bra försäkring. Återigen handlar det om sikten – och dåliga vindrutetorkare i ösregn är en trafikfara i sig. Tänk på att byta till nya torkarblad minst två gånger om året. Kom också ihåg att regelbundet använda fönstertvätt och torka insidan av rutorna.

 

4. Frosten

Snart kommer första frostnätterna. Ofta byter vi från sommardäck till vinterdäck lite för sent. Dessutom har vi en alldeles för slapp lagstiftning i det här landet – att man får köra sommardäck ner till 1,6 millimeter är vansinnigt. I kraftigt regn blir det ju vattenplaning direkt. Om man har råd att köpa en bil, bör man också ha råd att byta sina däck oftare än vad vi svenskar generellt sett gör.

 

5. Avståndet

Detta är inte årstidsberoende, men en riktigt stor trafikfara är alla förare som inte håller avstånd. Det finns ingen vinning eller anledning att ligga två meter bakom framförvarande bil. Det är snarare en fara eftersom det väcker irritation. Och det hala väglaget under höst och vinter minskar alla säkerhetsmarginaler.

Uppdaterad: November 22, 2023