6 steg mot bättre strålkastarljus

6 steg mot bättre strålkastarljus

1. Rena strålkastare

En ren strålkastare ger inte bara ett bättre ljus, utan det motverkar också bländning. Damm och smuts på glaset gör att bländningen kan förvärras.

 

2. Kolla strålkastarinställningen

Den största boven i bländningsdramat är felinställda strålkastare. Be därför en yrkeskunnig mekaniker att se över och justera inställningen.

 

3. Byte av lampor

När det är dags för att byta billamporna – se till att de byts parvis. Detta för att undvika ojämn belysning vilket i sin tur leder till försämrad sikt.

 

4. Extraljus

Den som kör mycket i mörker bör inte vara främmande för detta. Det är en billig försäkring. Synfältet blir mycket större och hjälper ju också till att upptäcka djur på vägen eller vid vägrenen.

 

5. Rör aldrig glaset

Halogenlampans glas är känsligt och ska aldrig vidröras med bara händer. Fetter från huden för nämligen över på lampan som gör att den överhettas och att livslängden förkortas.

 

6. Val av lampor

Via registreringsnumret går det lätt att ta reda på vilka lampor som passar en specifik bil. Det finns massor av lampor ute på marknaden och det bästa är att fråga någon yrkeskunnig om vad som passar bäst för din bil och din körstil.

Daniel Larsson

Daniel Larsson

Ålder: 40 år. Bor: Luleå. Gör: Affärschef Mekonomen Luleå, med stort kunnande om billjus.
Uppdaterad: November 13, 2023