Så förbättrar du helljusen

Så förbättrar du helljusen

1. Uppgradera glödlamporna

– Här kan du exempelvis använda Osrams Nightbreaker. De ger ett vitare och starkare sken, utan att bli varmare än standardlampan, för att maximera ljuset. Och det utan att riskera skador på reflektorn, vilket kan vara fallet om du bara tar en starkare lampa. Du kan även matcha upp den nya lampan med en ny positionslampa som ger ett vitare sken.

 

2. Montera halogenextraljus

– Klassikern för att få mer ljus är att montera extraljus, dessa finns i ett flertal modeller vad gäller utseende och funktion. Och vi har flera alternativ i sortimentet, allt efter behov.

 

3. Montera LED-extraljus

– LED i både extraljusform och ramp – LED-bar – blir bättre som alternativ för varje säsong. Utbudet har ökat markant och de är tåliga mot både vibration och kyla. Vibrationer kan vara svårt för halogenlampor och kyla kan bråka med Xenonsystem.

 

4. Xenonkonvertera

– Har du redan extraljus på bilen kan man xenonkonvertera dem för att få ett bättre ljus, med en färgtemperatur som ger ett mer dagsljusliknande ljus. Det finns ett flera olika styrkor att välja på. Man kan även xenonkonvertera bilens helljus.

 

Vad mer behöver jag tänka på om jag vill förbättra strålkastarljuset på bilen?

– Generellt kan sägas att Halogen, originalxenon och LED är lättast att handskas med då de bara behöver få ström från en reläsats. LED tänder upp på mindre än 0,1 sekund, halogen tänder upp helt på mindre än en sekund. Men xenonkonverteringar kan ge radiostörningar, framförallt under upptändning, och ta på sig allt från någon sekund till något tiotal sekunder beroende på modell och pris.

 

Och rent utseendemässigt – kan jag påverka utseende på tillbehören?

– Gällande stylingelementet så kan man till exempel ge bilen ett exklusivare utseende med en stylingbåge från Strands som monteras mellan extraljusfästet och extraljusen.

Uppdaterad: November 22, 2023