Tio smarta saker som tar dig genom vintern

Tio smarta saker som tar dig genom vintern

isskrapa

SKRAPVANTE

Man behöver inte förfrysa händerna bara för att man ska skrapa rutorna på bilen. Den smartaste lösningen kan vara en isskrapa med tillhörande ”vante” som håller händerna varma under tiden man jobbar med is och snö. Ett lika enkelt som billigt sätt att göra vintern mer uthärdlig.

 
elsits

VÄRMESITS

Saknar din bil värme i sätena? Aj då, det är ju aldrig bra att bli kall om ändalykten. Det finns tack och lov olika värmesitsar som enkelt ansluts till bilens 12-voltsuttag. De passar till alla typer av bilar och kan användas oavsett om man har tyg- och skinnklädsel. Och de funkar lika bra i bak- som i framsätet.

 

kupevarmare-2100-watt

KUPÉVÄRMARE

Mindre fukt i bilen. Varmt och skönt redan från start. En bra kupévärmare är en härlig produkt som gör bilvintern lättare att uthärda. Och det handlar inte bara om komfort. Tänk på att du blir en bättre förare när du slipper imma på rutorna och när du inte skakar av köld.

 

snokedjor

SNÖKEDJA/SNÖSOCKA

Om man tänker ge sig ut med bilen i extrema väglag kan man hamna i situationer när det inte räcker med vinterdäck för att ta sig fram. Då är det snökedjor eller snösockor som gäller. De monteras på drivhjulen och ökar greppet rejält på både snö och is. Observera att de ska tas av så snart man når normala förhållanden igen.

 

firstimage

ISBORTTAGNINGSMEDEL

Att ha bra sikt är kanske det viktigaste att tänka på under vintern. Men varför slita med en isskrapa – när man bara kan spreja på en vätska som smälter snö och is? Ibland är det skönt att få vara lite lat. Isborttagning/antifrost tinar inte bara upp isiga rutor sekundsnabbt utan hindrar också att det fryser på igen.

 

alkoholmatare

ALKOMÄTARE

Att man inte ska köra bil med alkohol i blodet är ju en självklarhet för de flesta. Men ibland kan det vara svårt att veta hur det står till med nykterheten. Är man bara trött på morgonen efter julfesten – eller har man inte riktigt nyktrat till? Med en bra alkomätare får man snabbt svaret.

 

reflexvast

REFLEXVÄST

I vissa länder är det lag på att man alltid ska ha minst en reflexväst liggande i bilen. Det är rätt smart, för om man blir tvungen att lämna sin bil på någon mörk väg någonstans kan en reflexväst vara den bästa livförsäkringen. Och om du skaffar till dig själv – glöm inte att det finns speciella västar till hundar också.

 

pannlampa

PANNLAMPA

Att ha en ficklampa i bilen kan rädda många situationer, speciellt under den mörka årstiden. Men att ha en pannlampa kan vara ännu bättre och ge dig perfekt ljus när du behöver använda dina händer till annat. Tänk dig en punktering på en mörk väg någonstans mitt i vintern… hua. Då kan pannlampan vara ovärderlig.

 

bogserlina

BOGSERLINA

Oftast finns många snälla medtrafikanter som gärna hjälper till när man hamnar i problem. Ibland, om man till exempel har kört fast i en snödriva, räcker det dock inte med välvilja och hjälpsamhet. Man behöver ha rätt utrustning också. En bogserlina kostar inte så mycket men kan verkligen rädda en dålig dag.

 

forstahjalpen

FÖRSTA HJÄLPEN

Under förra året dog 259 personer och 2 445 personer skadades svårt i den svenska trafiken, enligt Transportstyrelsen. Det gäller alltså att vara förberedd på att något kan hända även där du befinner dig. En väska med noggrant utvald första hjälpenutrustning kan i extremfall faktiskt rädda liv och är en toppenjulkapp till vem som helst.

 

Fler vintertillbehör hittar du här!

Uppdaterad: November 30, 2023