Stoppa rosten – så kan du skydda din bil i vinter

Stoppa rosten – så kan du skydda din bil i vinter

Bilar rostar mer i Sverige än på många andra håll in världen. Det beror bland annat på att luftfuktigheten är hög under höst- och vinterhalvåret. Det beror också på att bilarna utsätts för salt, snö och vägsmuts under vintern. Även föroreningar i luften, främst i industriområden och städer, bidrar till bilrost.

 

Bromsa attackerna mot din bil

Det går att bromsa rostattackerna mot din bil, här är det viktigaste att försöka hålla den så ren som möjligt. Det salt och den smuts som fastnar på karossen blir nämligen en perfekt grogrund för rost.
– Många tvättar bilen i samband med att man byter till vinterhjul och väntar sen till våren med att tvätta igen. Man bör dock försöka tvätta under vintern också för att hålla rosten borta, även om det kanske inte är så roligt att snabbt blir smutsig igen, säger Henrik Frisk, Mekonomen i Växjö.

 

Lättare att hålla rent

Att ha ett bra vaxskydd på bilen gör det lättare att hålla rent. Vaxet fungerar som en skyddande hinna som avvisar smuts och skadliga partiklar. Många använder sig också av en så kallad lackförsegling som gör att man inte behöver vaxa lika ofta.
– Det är som ett långtidsvax, kan man säga. Det skyddar på samma sätt som ett vax men håller uppemot 12 månader, säger Henrik Frisk.

Rosten älskar skador i lacken. Och det kan räcka med ett litet märke för att plåten ska blottas och börja brytas ner av korrosionen.
– Man får ofta skador på den valsade delen av skärmkanterna, det kan till exempel bero på att det lossnat en dubb från däcket. Det gäller att åtgärda skadan så fort som möjligt innan det hinner börja rosta. Först tvättar man ordentligt med avfettning så att man får bort saltet och sen fyller man i lite färg med ett färgstift. Så brukar jag göra, säger Henrik.

 

Det är alltså en bra idé att se över sin bil och leta efter skador ofta?

– Ja, och här kommer tvättningen in igen. Om man inte tvättar bilen så ser man kanske inte om den har fått en skada.

 

Nu har ju långt ifrån alla möjlighet att tvätta och vaxa sina bilar för hand. Är det kört då?

– Nej, då är det ju automattvätt som gäller. Det finns tvättprogram där man får vax, man kan också lägga på ett sprejvax som sprutas på efter tvätt. Det skyddar betydligt bättre än ingenting, säger Henrik Frisk.

fb_img_1473692511112

Henrik Frisk

Ålder: 39

Bor: Älmhult

Säljare på Mekonomen i Växjö.

Uppdaterad: Oktober 17, 2023