Lasta mer – här är bästa tipsen

Lasta mer – här är bästa tipsen

Många väljer att köra bil för att på ett så smidigt sätt som möjligt kunna få med sig packning. Och i Sverige är detta extra tydligt, här har många en aktiv fritid och många väljer en kombi när de köper ny bil.

Ibland räcker dock inte ens det största lastutrymmet till. Kanske är det dags för en vårresa med all packning som det innebär. Och kommer semestrar som ofta innebär ännu mer packning.

 

Nya boxar bättre på mycket

Allt fler väljer att utrusta sina bilar med takboxar och under de senaste åren har utvecklingen på det här området gått fort. Produkterna har blivit både säkrare, miljövänligare och mer praktiska.

– De gamla boxarna är ofta tyngre och har mer luftmotstånd än nya. De drar då mer bränsle samt att tyngden i själva boxen påverkar lastkapaciteten negativt. Nu märker man ofta ingen skillnad när boxen är på. De nya boxarna har också smartare fästen och nya funktioner, till exempel finns i dag boxar med belysning i. Att nya boxar är säkrare än gamla handlar mycket om att plasten åldras, en gammal box kan spricka och gå sönder vid en kollision, säger Anders Olofsson, säljare på Mekonomen i Eskilstuna.

Även lasthållarna har utvecklats de senaste åren. Här har tillverkarna utvecklat nya former och funktioner som bidrar till både bättre komfort och lägre bränsleförbrukning.

– Dagens räcken, till exempel Thules Wingbar, är tystare än äldre modeller. Fästena har också blivit annorlunda, nu vill man ha ner lasten mer mot taket än man hade förr, berättar Anders.

 

Smarta lösningar

Vid sidan om takboxarna finns många andra lösningar för packning. Speciella ställ för skidor, cyklar, kanoter och snowboards finns att sätta på taket. Och, för bilar med dragkrok finns ännu fler lösningar. Ett smart exempel är en lasthållare från Thule som monteras precis som ett cykelställ.

– Det finns en basplatta som sätts på dragkroken. På den kan man sen montera olika typer av lastboxar för olika behov. Den största ger hela 420 liter extra lastutrymme, berättar Anders Olofsson.

 

Uppdaterad: November 13, 2023