Skönare billiv – så bra är de nya kupévärmarna

Skönare billiv – så bra är de nya kupévärmarna

 

Den elektriska motorvärmaren finns för att man ska kunna förvärma motorn innan man startar den. Och att alltid starta med en varm motor har flera positiva effekter som kan innebära en besparing för dig som bilägare.

– Det är mycket bättre för bilen, både när det gäller förbrukning och slitage. Oljorna kommer inte runt och kan smörja ordentligt innan motorn blivit varm. En värmare är därför ett bra sätt att skydda motorn och öka livslängden på den, säger Rolf Kivisalu.

 

Kombinerar med kupévärmare

De flesta väljer att kombinera sin motorvärmare med en kupévärmare, en värmefläkt som monteras i kupén och som startas en stund innan avfärd. Med en bra kupévärmare kan man njuta av att sätta sig i en varm bil oavsett hur kallt det är utomhus. Och man kan njuta av lyxen att slippa skrapa isiga bilrutor.

 

Utvecklingen har gått framåt

Under åren har utvecklingen av kupévärmare tagit sjumilakliv framåt. En viktig förändring är att de så kallade rörelementen har bytts ut mot modernare PTC-element. Det betyder att risken för brand nu är obefintlig om man uppdaterar till en modern kupévärmare.

De moderna modellerna har också blivit betydligt effektivare, nya värmare sprider den varma luften i kupén på ett sätt som de äldre modellerna inte var i närheten av. Och det är detta som är hemligheten bakom isfria rutor och ett trevligt klimat i bilen.

– Nu har de bästa kupévärmarna borstlösa elmotorer som får runt luften i hela bilen. De har också blivit mindre, vilket gör dem lättare att montera, säger Rolf Kivisalu.

 

Välj rätt värmare

Kupévärmare finns med olika effekt, från cirka 1 000 watt upp till långt över 2 000 watt. Här gäller det att tänka till lite på vad man behöver och inte bara slå till på de starkaste.

– Man behöver veta vad man har för säkring i väggen hemma och försäkra sig om att det räcker till. Många lägenhetskomplex har bara 6 ampere i uttagen och man ska komma ihåg att då behöver man räkna lite, fråga i butiken så får du hjälp med att räkna och välja.

 

Placeringen viktig

Hur kupévärmaren placeras i bilen är minst lika viktigt som hur mycket effekt den presterar. En felplacerad värmare blir nästintill värdelös.

– Man måste se till att få värmen långt bak i bilen, det går inte att bara lägga den på golvet. Värmaren ska monteras så att den skickar luft över passagerarstolen.

 

Kan man montera själv?

– Ja, det kan man. Det är dock viktigt att man kontrollerar vad som finns bakom det man tänker skruva i, så att det till exempel inte går en kabelstam där. Om du är osäker kan du naturligtvis få hjälp på din Mekonomenverkstad.

Inlagd: Oktober 27, 2016