Tvätta bilen på vintern – så gör du

Tvätta bilen på vintern – så gör du

På vintern ser ofta våra bilar ut som sju svåra år. Det är lager på lager av smuts från slaskiga vägar. Och när tanken på biltvätt dyker upp är det lätt att vifta bort den med ett ”bilen blir ju ändå smutsig direkt igen”.

Men det är alltså extra viktigt att tvätta bilen på vintern.

– Bilarna slits mer på vintern på grund av allt salt och annat som finns ute på vägarna. Och dubbdäck river upp partiklar som hamnar på bilen, säger Marie Hill, butiksansvarig på Mekonomen i Vimmerby.

 

Hur ofta ska jag tvätta min bil på vintern?

– Det är en smaksak men jag tycker att du åtminstone ska spola av din vinterbil en gång i månaden.

 

Automatisk tvätthall eller handtvätt

När det gäller hur vintertvätten ska gå till förordar Marie Hill handtvätt framför en tur till den automatiska tvätthallen.

– Ja, personligen tycker jag att handtvätt är det bästa. Och mest skonsamt för bilen. Man vet aldrig om det finns grus i borstarna på automattvätten.

Men det finns samtidigt fördelar med den automatiska tvätthallen.

– Där finns det ju en varmblås vilket är bra vintertid. För efter en handtvätt ska du helst ha bilen inne efteråt och ha dörrarna öppna och låta allt torka. Ställer du bilen ute en kall natt efter att ha spolat av den är det mindre kul på morgonen, när vattnet i listerna frusit och du inte kommer in.

 

Så tvättar du bilen på vintern

Det första du ska göra när du tvättar bilen är att spreja på kallavfettning

– Det är lite kraftigare än den vanliga avfettningen. Men spreja bara från den nedre dörrlisten, och neråt. Samt bak på kofångaren. Det är onödigt att spreja på hela bilen, eftersom det är ett så pass starkt medel och gummit tar lite stryk av det.

Efter kallavfettningen är det högtryckstvätt som gäller.

– Spola av och tvätta sedan med hink, bilschampo och svamp. Sedan spolar du av igen. Du kan avsluta med att använda silikonstift på listerna och låsolja i nyckellåsen, om du använder nyckel till din bil.

 

Säkerheten förbättras av biltvätten

Marie Hill betonar att det är viktigt att även göra rent lyktor och nummerplåt.

– Tar du inte bort den smutsen syns du inte i vintermörkret.

Dessutom ger det böter om polisen inte kan se din registreringsskylt.

En till sak som mår bra av kontinuerligt biltvättande under vintern är din bils lack.

– Tvättar du inte sätter sig tjäran hårdare och du får ett rent helvete att få bort den till våren. Vägsaltet fräter och gör lacken mattare. Dessutom sprids eventuell rost mycket lättare.

marie-hill

Marie Hill

Ålder: 30 år. Bor: Kisa. Gör: Butiksansvarig Mekonomen Vimmerby.
Uppdaterad: November 21, 2023