Bilvård – Bättre lack ger bilen högre värde

Bilvård – Bättre lack ger bilen högre värde

Hur börjar man?

– Först av allt måste bilen vara ren. Helt ren. Använd avfettning och tvätta sedan bilen ordentligt ren. Testa sedan med en hand för att känna om den verkligen är helt ren. Om den inte är det, så finns det en speciell lera att köpa som man använder och gnider på de smutsiga och sträva partierna.

 

Och när den har blivit helt ren?

– Då är det dags för polering som är det viktigaste steget mot en nybilsglans. Huruvida man skall välja en rubbing eller en polish är beroende på lackens skick. Är den matt, sliten och oxiderad skall man välja en rubbing. Är bilen relativt ny och fräsch i lacken väljer man en polish. Och den kräsne använder både och, då börjar man med rubbingen och sedan polish. Det går att göra antingen för hand eller med maskin. Det går snabbare och blir ett bättre resultat med maskin. En oscillerande maskin är att föredra framför den mer aggressiva roterande, åtminstone för nybörjaren.

 

Hur länge håller man på?

– Tills man själv är nöjd med ytan på lacken. Då är det dags att skydda lacken med vax. Vilken typ av vax man vill använda är mycket fråga om tycke och smak, likaså om man vill göra det för hand eller med maskin. Lacken är något av det dyraste som finns på en bil och därför är skyddet så viktigt. Bilen blir fin och fräsch och bibehåller sitt skick och förhoppningsvis också sitt värde lite mer.

 

Hur ofta bör man göra detta?

– Om man gör det grundligt, så skulle jag rekommendera två gånger per år. En gång på våren och en gång på hösten. På hösten och vintern utsätts bilen för mycket mer nersmutsning än under sommaren i form av tjära, salt och flygrost – med ett lackskydd håller man allt detta borta från själva lacken.

 

Är vi svenskar generellt sett dåliga på den här formen av bilvård?

– Ja, alltså … vi har blivit bättre, men det finns mycket mer att göra. Sedan behöver man inte vara så extrem som jag är, men två gånger per år borde vara en sorts standard om man är rädd om sin bil. Kom ihåg att ett ordentligt underarbete ger ett långvarigare resultat.

Andreas Landhage Andreas Landhage Ålder: 26 år. Bor: Västerås. Gör: Platschef på Mekonomen Västerås.
Uppdaterad: November 22, 2023