Ratta rätt – tio-i-två kan vara helt fel för dig

Ratta rätt – tio-i-två kan vara helt fel för dig

Gamla sanningar löses upp, och nya föds. Så är det med mycket här i livet – och det gäller även hur man som bilförare säkrast och bäst håller i en ratt.

I en modern bil kan nämligen det klassiska tio-i-två-greppet bli ödesdigert. Om krockkudden löses ut kan det leda till allvarliga kroppsskador.

 

Frakturer och hjärnskakning

Vad som händer är att armarna riskerar att slungas bakåt, rakt i ansiktet och med våldsam kraft. En krockkudde löser ut hastigheter upp till 300 kilometer i timmen och föraren riskerar därmed både frakturer och hjärnskakning.

Motormännens riksförbund har länge rekommenderat att man istället ska hålla ratten i ett kvart-i-tre-grepp – eller rentav tjugo-i-fyra-grepp om man kör i låg hastighet och har många hinder i vägen.

 

Kvart-i-tre – det ultimata greppet

Med ett kvart-i-tre-grepp slungas armarna istället åt sidan och risken för skador minskar. På de flesta moderna bilar finns det numera tumgrepp på ratten i just den positionen.

Och nu har även Motormännens motsvarig i USA, American Automobile Asssociation, gått ut med samma rekommendationer.

Den som fortfarande kör en gammal bil som saknar airbag och servostyrning bör däremot hålla kvar vid tio-i-två-greppet. Det greppet ger mest kraft när man svänger i låga hastigheter.

Inlagd: Augusti 27, 2015