Surfa säkert i bilen med rätt hållare till surfplattan

Att använda surfplattor i bilen blir allt vanligare – inte bara för filmtittande passagerare utan även som gps för föraren. Men att bara hålla i surfplattan är inget att rekommendera. Naturligtvis inte för föraren men även för passagerarna. Surfplattan kan vara en potentiell livsfara.

– Ja, det är helt enkelt en säkerhetsfråga. Det blir många kilo som flyger omkring om olyckan är framme. Dessutom kan en iPad som inte sitter fast påverka koncentrationen för föraren, säger Joakim Öhman.

 

Vilken hållare ska jag välja?

– Det beror ju på vad du tänkt ha den för. Navigering där fram eller filmtittande för barn där bak, säger han och förklarar vad det finns för valmöjligheter.

– Det finns tre olika sorters surfplattehållare för bilen; de med sugpropp för framrutan, de med nackskyddsfäste för baksätet och de modellanpassade hållarna.

 

Hållaren får inte skymma sikten

För hållare i framrutan är det sugpropp som gäller.

– Och det handlar om en mycket kraftig sugpropp. Hållarna är rätt enkla att sätta fast, bara att hitta ett bra ställe och trycka dit den. Men det är viktigt att kolla så den inte skymmer sikten på något sätt! På eller strax över instrumentpanelen är att föredra, säger Joakim Öhman.

 

Går det att använda surfplattehållarna med sugpropp även på sidorutorna?

– De är anpassade för framrutan och det blir trångt där bak. Dessutom är det mycket osäkrare på ett fönster som går att öppna.

Surfplattehållarna för baksätet kommer med spännen som lätt nyper åt kring nackstödspinnarna på baksidan av framstolarna.

– De är enkla och det är i princip samma bas för alla. Men man kan ju välja att köpa mer tekniskt avancerade hållare där det finns inbyggd FM- och IR-sändare. Då kan man eventuellt lyssna i bilens eget system eller via IR-hörlurar, säger Joakim Öhman.

Den sista kategorin surfplattehållare är de modellanpassade. De görs så de passar just din bilmodell men kan bara specialbeställas från vissa butiker.

 

Stort utbud av surfplattehållare

Naturligtvis påverkar din surfplattas utformning vilken hållare du kan och bör använda, men utbudet är stort. Och är du osäker så går det ju utmärkt att köpa en universalvariant som klarar alla märken.

 

Inlagd: Juni 23, 2015