Det räcker inte med BRA olja – din bil behöver RÄTT olja!

Det räcker inte med BRA olja – din bil behöver RÄTT olja!

Bensin- och dieselmotorer arbetar i snabba cykler och rör sig flera tusen varv per minut. Det betyder att olika rörliga delar gnuggas mot varandra många miljoner gånger under bilens livslängd. Om de olika delarna inte smörjs med olja skulle de ha direktkontakt med varandra, vilket gör friktionen mellan delarna allt för stor. Det finns ingen motor som skulle hålla för de enorma påfrestningar som då skulle uppstå.
Motoroljan hjälper också till med kylningen av motorn, att hålla delarna fria från sot och förhindrar korrosion.

 

"Lätt att ta den billigaste"

 

De flesta bilmotorer är byggda efter samma grundkoncept, men det finns skillnader i konstruktionen. De är också olika stora, olika starka och ibland byggda i olika material. De här skillnaderna innebär att de kräver olika typer av oljor för att fungera optimalt och för att hålla så länge som möjligt. Till exempel behöver vissa tjockare oljor och andra tunnare.
– Det är lätt att ta den billigaste oljan när man står där i butiken, det kan ju skilja mycket i pris mellan olika typer av oljor. Kanske tänker man att bilen är gammal och det inte är värt att kosta på den för mycket, men det förmodligen betydligt dyrare i längden om man väljer fel olja, säger Mekonomens bilexpert Magnus Blommé.

 

Hjälp att välja rätt

 

För att få reda på exakt vilken typ av olja som just din bil behöver kan du vända dig till en Mekonomenbutik. Med hjälp av ditt registreringsnummer kan personalen snabbt plocka fram uppgifterna och hjälpa dig att hitta rätt. De kan då också berätta vilka filter du behöver byta eller hjälpa dig med andra reservdelar och tillbehör.
Vill du inte utföra service själv kan du vända dig till någon av Mekonomens alla verkstäder. Här får din bil garanterat rätt olja och service utförs på rätt sätt så att bilens garantier fortsätter att gälla.

Uppdaterad: Augusti 25, 2023