Varningen: Många bilar riskerar att tappa hjulen

Varningen: Många bilar riskerar att tappa hjulen

Personbilar, släpvagnar, bussar, lastbilar… varje år kommer rapporter om olika typer av fordon som tappar sina hjul. Och det är lätt att föreställa sig att ett okontrollerbart fordon kan orsaka allvarliga olyckor. Ett tungt hjul som studsar iväg i hög hastighet kan också bli en dödlig projektil om det träffar ett fordon eller en oskyddad trafikant.

 

Risken ökar

På många håll i Norden är det nu hög tid för vinterdäck och många fordonsägare har redan fått på sina vinterhjul. I och med detta ökar riskerna för att fordon ska tappa hjulen eftersom många glömmer viktig detalj: Att efterdra sina hjulbultar.
– Det är vanligt att man byter däck hemma eller på verkstad och att man sedan glömmer att efterdra bultarna. Konsekvensen kan bli att man tappar hjulen, vilket i värsta fall kan skapa olyckor. Vi har många sådana uppdrag så här års. Det är också viktigt att komma ihåg att även om man tar hjälp av en verkstad för att byta däck måste man själv, efter att ha kört kanske 5 – 10 mil, själv efterdra bultar och muttrar, skriver Falck Vägassistans i ett pressmeddelande.

 

Många slarvar

Flera studier visar att det är många som slarvar. Enligt en undersökning som utförts av SIFO på uppdrag av Michelin riskerar var fjärde bilägare att tappa hjulen när de kör för att de inte efterdrar bultarna vid hjulbyte. En annan undersökning som gjorts av YouGov på uppdrag av Blocket visar ännu dystrare siffror. Här säger bara varannan person att de verkligen efterdrar.

 

Alla typer av fordon

Ingen vet exakt hur många fordon som varje år tappar ett hjul för att bultarna inte är dragna. Men det står klart är att det inte bara drabbar personbilar. Även andra typer av fordon som husvagnar, släpvagnar, lastbilar, bussar och fyrhjuliga motorcyklar drabbas.

Känner du dig osäker? Besök då din närmsta Mekonomenverkstad. Där kan du få tips och hjälp kring allt som rör din bil och dina hjul.

FAKTA/Så enkelt efterdrar du dina hjulbultar Kör bilen 5–10 mil efter hjulbytet. Plocka fram bilens däckverktyg, ett fälgkors eller en momentnyckel. Känn på alla hjulbultar. Sitter något löst? Dra åt. Sitter alla hårt? Bra. Då är du klar.
Uppdaterad: Juli 25, 2023