Din bil ”avslöjar” hur du röstade i valet

Mer än varannan person uppger att de associerar olika bilmärken med politiska partier. Vanligast är att koppla bilmärken till antingen Moderaterna eller Socialdemokraterna, men det finns undantag. Högst association till ett parti har BMW med hela 65 procent. Lägst association till parti har Mitsubishi och Subaru med 45 procent.

 

Volvo och Saab

 

Volvo och SAAB är de bilmärken som har starkast koppling till Socialdemokraterna. Har du däremot en Mini är det flest som tror att du sympatiserar med Liberalerna eller Miljöpartiet. Har du en Fiat kan man tro att du är en Vänsterpartist, enligt undersökningen.

 

Starkast koppling till Moderaterna har dyrare premiummärken som Porsche, Mercedes och BMW. Undantaget bland prestigebilarna är Tesla som också har stark association till Miljöpartiet.

– Vilket bilmärke du äger upplevs av många som en signal för hur du är som person. I denna undersökning har vi tittat på om och hur olika bilmärken kan associeras till partifärg. Den visar att det finns tydliga associationer, framförallt hos vissa bilmärken och då främst premiummärkena. Är du mån om att uppfattas som neutral politisk ska du välja en asiatisk bil, kommenterar Benny Karlsson, marknadschef på Kvdbil.

 

 

 

Publicerad: Mars 12, 2018