Lasta rätt på skidresan  – här är bästa tipsen för en smidigare tur

Lasta rätt på skidresan – här är bästa tipsen för en smidigare tur

 

I BILEN

Det är alltid skönt att slippa att ha skidutrustningen inne i bilen, men visst går det. Utnyttja funktioner som en eventuell genomlastningslucka eller ett delbart baksäte. Tänk också på att all last kan bli farlig om olyckan är framme, vid en kollision blir skidor, snowboards, pjäxor och hjälmar livsfarliga projektiler som kan skada förare och passagerare. Surra därför alltid packningen noga, använd lastöglorna om det finns.

 

PÅ TAKRÄCKET

Det går utmärkt att transportera skidor och snowboards direkt på sitt takräcke. En bra idé är dock att ha utrustningen i fodral, det kan ju vara rätt smutsigt ute på vägarna under vintern. Och ännu viktigare: Surra fast all ordentligt. Ett par slalomskidor som lossnar från ett takräcke kan vålla stor skada.

 

I SKIDHÅLLARE

Det finns speciella skidhållare som är konstruerade för att sitta på takräcket, till exempel har Thule smidiga system som är enkla både att montera och använda. Här sitter alla typer av skidor och snowboards säkert i alla lägen. De är dessutom låsbara så att du kan stanna och fika längs vägen utan att någon stjäl skidorna.

 

I TAKBOXEN

En takbox är kanske det allra smidigare sättet att få med sin sportlovspackning utan att behöva trängas inne i bilen. Det finns många typer av takboxar i olika storlekar, tänk igenom vad du vill ha plats med innan du köper en. Är det bara skidor? Då kanske en slimmad Takbox som Thule Motion Alpine räcker bra. Vill du också ha pjäxorna och kanske någon väska i boxen? Då finns det betydligt rymligare att välja på – de största sväljer över 600 liter packning. Thules boxar monteras med enhandsgrepp tack vare det förinstallerade Power-Click-snabbfästet.

Mekonomen har också bra takboxar från andra tillverkare med priser från 1 649 kronor.

 

Uppdaterad: November 13, 2023