5 tips: Se bra ut på alla hjärtans dag

5 tips: Se bra ut på alla hjärtans dag

Struntar du i att skrapa rutorna kan det betraktas som vårdslöshet i trafiken som kan leda till dagsböter. Som bilägare kan du med små medel göra mycket för att få fri sikt och öka säkerheten.

– Som bilförare är det viktigt att säkerställa fri sikt innan bilen börjar rulla. Att bara skrapa en liten kvadrat i den istäckta vindrutan är trafikfarligt och kan leda till böter. Det finns flera hjälpmedel du kan ha liggande i bilen som ger fri sikt snabbt och effektivt, säger Magnus Blommé, Bilexpert Mekonomen Sverige.

 

5 TIPS: SE BRA UT OCH BLI MER SJÄLVSÄKER

Få bort isen på vindrutan. En isskrapa är ett av de vanligaste tillbehören för att få bort isen på rutan. Är det snö på bilen kan det även vara bra att komplettera med en borste. Ett smidigt tillbehör är den flytande isskrapan som tar bort is på bara några sekunder.

Slipp imman på rutorna. Driv ut fukten och slipp imman på rutorna med hjälp av en kupévärmare. Vill du ha billigare alternativ som tar bort överskottsfukt och dålig lukt kan du testa med en Torrboll.

 

Fräscha torkarblad. Torkarbladen avgör hur bra du ser ut genom rutan. En tumregel är att byta torkarblad i samband med däckskiftet. Då vet du när du bytt senast och torkarbladen fyller sin funktion. Se även till att torkarbladen är fria, så de inte har frusit fast innan du kör. Det kan annars komma som en obehaglig överraskning när du behöver dem.

 

Tvätta rutan invändigt och utvändigt. Fukt, ventilation och väder kan sätta sig som en hinna på både utsidan och insidan av bilrutan. Tvätta därför rutan kontinuerligt på insidan och utsidan för att vara säker att du ser bra ut genom bilrutan. Använd en ny microfiberduk för att undvika att repa rutan.

 

Vattenavvisande finish. Avsluta med att använda en vattenavvisande finish som ger bilrutan ett osynligt skyddslager. Det stöter bort regn och snöslask samt gör det enklare att få bort is eller insekter.

 

Prisvärda produkter som får dig se bra ut
  • Isskrapa med borste från 39 kronor. Flytande isskrapa från 79 kronor.
  • Kupévärmare från 499 kronor (kampanj). Torrbollen från 145 kronor.
  • Torkarblad från 129 kronor, din butik eller verkstad hjälper dig säkerställa att du köper torkarblad som passar din bil.
  • Fönsterputs från 59 kronor, Microfiberduk från 39 kronor.
  • Vattenavvisande siktförbättring från 49 kronor.
Uppdaterad: November 22, 2023