Så tar du hand om bilen inför hösten – och så gör du inte...

Så tar du hand om bilen inför hösten – och så gör du inte...

Magnus, att tvätta bilen är ju självklart. Men finns det något som man brukar missa?

– Ja, ibland har det satt sig smuts på insidan av fälgarna och när man försöker få bort det kommer du kanske inte åt att rengöra hela fälgen. Det betyder att det kan bli obalans i hjulet, det kan kännas som om det håller på att trilla av när du kör iväg.

Vad gör jag åt detta då?

– Antingen får du krypa under så att du når ordentligt eller så får du rulla bilen lite så att du kommer åt den andra halvan av fälgen också.

Något annat med tvättningen som du tänker på?

– Många brukar missa att rengöra plåten i dörröppningarna där är det ofta kommer in smuts. Förutom att det ser tråkigt ut när dörrarna öppnas är det aldrig bra att lämna kvar smuts eftersom det kan öka risken för rost.

Finns det något annat man ska tänka på när det gäller rosten?

– Det är bra att försöka få bort det grus och salt som sätter sig på olika ställen. Risken är annars att fukt binds i gruset med rostrisk som följd.

Många vaxar bilen på våren för att den ska glänsa snyggt – men bör man inte vaxa nu inför hösten också?

– Det är alltid bra att ha ett skydd på lacken och vaxet ger till exempel extra skydd mot stenskott. Det gör det också lättare att hålla bilen ren.

Har du ett sista tips?

– Passa på att göra en ordentlig skadeinventering under hösten. Se över bilen och undersök om det finns några stenskott eller lackskador – och åtgärda dem. När vintern sen kommer kan de här skadorna bli större problem.

Inlagd: September 12, 2018